Най-накрая: София обяви война на тротинетките - гласуваха важни промени (обзор)

Карането по площади и в паркове се забранява, може да се бутат, санкциите за нарушителите ще са от 50 лева нагоре

Актуални новини
17:00 - 13 Юли 2023
3150
Най-накрая: София обяви война на тротинетките - гласуваха важни промени (обзор)

Карането на eлектрически тротинетки в София ще се ограничи сериозно. Занапред те ще могат само да се бутат от ползвателя им, когато минава през площад, по тротоар, в паркове и градини. Това реши Столичният общински съвет с промени в Наредбата за организация на движението в София по предложение на ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София". Карането по тротоарите и сега е забранено, но масово забраната се нарушава.

През споменатите зони на града е-тротинетката ще може да се движи до 5 км/ч и това ще е заложено в софтуера на трите фирми, които ги дават под наем. С тази скорост скутерът не може да вози. Разрешената скорост в града е до 25 км/ч.

Безразборното им захвърляне ще се ограничи като паркирането им ще е разрешено само в специални места за това. Те ще се обособят на площадите и в пешеходните пространства и ако тротинетката е оставена извън тях, ще продължава да се начислява такса за ползването й. Въпросните места за паркиране ще са готови до един месец, заяви Георги Георгиев, председател на СОС. (Георгиев напоследък е особено активен с най-различни инициативи, вероятно предвид все по-упоритите слухове, че именно той ще е кандидата на ГЕРБ за кмет на София).

Санкциите за нарушителите ще са парични - при първо нарушение 50 лева за физически лица и от 500 до 1000 лева за фирмите. При повторно - двойно повече.

Емили Тротинетката, която хвърчеше с тротинетка с огромна скорост по улиците и магистралата миналото лято, се превърна в емблема на сериозния проблем, който съществува в София с електронните возила

"Тази наредба е чисто популистка забрана и ГЕРБ нямат никакво намерение да я прилагат. Преди да се налагат глоби, хората трябва да имат алтернатива, но в София не се изграждат велоалеи, където да се карат и тротинетките", поясни Симеон Ставрев от "Демократична България". Много хора вече слязоха от колите и се качиха на тротинетките, които не замърсяват въздуха, но сега ще се замислят дали пак да не подкарат колата си, добави той.

Глобите ще се налагат от полицията, а правомощия за това има и общинска полиция. За 2 години вече били наложени 1600 глоби, увери Георги Георгиев. Една от трите фирми за тротинетки под наем, вече има приложение за качване на снимки от граждани за захвърлена тротинетка. Другите две фирми също трябва да го имат, като им е поставен 4-часов срок от подаването на сигнала да приберат возилото. Сега в София се предлагат 2000 тротинетки под наем и имало още 8000 на граждани по данни от медиите, твърди Георгиев.