Най-новото германско летище обяви половин милиард евро загуби

През февруари ЕК одобри помощ в размер от 1,7 милиарда евро, която е нужна на Берлин-Бранденбург, за да си разплати дълговете

Новини
09:27 - 04 Май 2022
2049
Най-новото германско летище обяви половин милиард евро загуби

Летище Берлин-Бранденбург (BER) обяви загуба от 570 милиона евро за финансовата 2021 г., първата цяла година в експлоатация, предаде ДПА, като се позова на шефа на летището Алета фон Масенбах.

Освен финансовите загуби, летището, което откри през октомври 2020 г. след дългогодишно забавяне, има още много проблеми, сред които бавна регистрация на пътниците, дълги опашки за проверка на сигурността, недостиг на персонал и повредени движещи се пешеходни пътеки.

Около половината от загубата се дължи на външни проблеми като общата несигурност в сектора и повишените лихви.

Новото летище в Германия Берлин – Бранденбург „Уили Бранд“ (BRE) официално отвори врати след близо 10 години отлагане на 31 октомври 2020 г.

Летището все още не генерира достатъчно приходи, за да се издържа само, а е подкрепяно от собствениците, федералното правителство и провинциите Берлин и Бранденбург.

Макар и да се очаква проблемите да продължат още известно време, възстановяването върви по план и пътниците се завръщат, посочва Фон Масенбах.

Освен това през февруари Европейската комисия одобри помощ в размер от 1,7 милиарда евро, която е нужна на летището, за да си разплати дълговете.

Според Фон Масенбах още тази година летището може да постигне положителен оперативен резултат преди лихви, данъци и други удръжки. Оборотът се очаква да възлезе на 550 милиона евро, което е два пъти повече от този през 2021 г.