Най-полезните напитки за сърцето

Пийте вода, сок от нар, зелен чай, кафе и вино

Здраве
09:01 - 17 Март 2019
2166
Най-полезните напитки за сърцето

Учени от различни европейски и американски университети съставиха списък с петте напитки, които най-ефикасно защитават сърцето. Сред тях попадат някои доста интересни течности, които обикновено свързваме с нездравословния начин на живот. Оказа се обаче, че дори кафето и червеното вино са супер полезни за „мотора” на тялото. Ето и списъка на полезните напитки:

Вода

Когато в организма няма достатъчно вода, кръвта се сгъстява и сърцето се натоварва значително повече, за да я изтласка към всички части на тялото. В резултат многократно нараства рискът от развитие на исхемична болест на сърцето, както и на други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Сок от нар

Сокът от нар е изключително богат на антиоксиданти. Напитката има успокояващо въздействие, понижава кръвното и подобрява кръвообращението.

Зелен чай

Подобно на сока от нар и на черния чай, и в зеления има антиоксиданти, които защитават от възпалителни процеси и възпрепятстват образуването на свободни радикали. Това от своя страна защитава от онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Червено вино

Червеното вино съдържа много кардиопротекторни съединения. Това са ресвератрол и полифенол, които понижават нивото на холестерола в кръвта и възпрепятстват образуването на тромби. Съществуват също така доказателства, че червеното вино в неголеми количества помага да се повиши нивото на т.нар. добър холестерол, който защитава кръвоносните съдове и сърцето от увреждания.

Кафе

Независимо от разпространения мит за вредата от кафето, кофеиновата напитка всъщност е животоспасяващ продукт. Според редица изследвания рискът от развитието на инфаркт и инсулт намалява с 20% до 40% при редовната употреба на кафе в неголеми количества.