Най-популярните гей икони в музиката (СНИМКИ И ВИДЕО)

От Стоунуол до наши дни - или как се промени светът за 50 години

Легенди
11:00 - 11 Юни 2019
19914
Най-популярните гей икони в музиката (СНИМКИ И ВИДЕО)

В края на юни 1969 година едно събитие изненада света - въстанието в Стоунуол в САЩ.

Тогава се случиха поредица от спонтанни демонстрации, пълни с насилие, на членове на гей общността срещу полицейска акция, праведена на 28 юни 1969 г. в хотел "Стоунуол Ин" в квартала "Гринуич Вилидж", Манхатън, Ню Йорк. Счита се, че те представляват най-важното събитие, водещо до движението за свобода на тези, които са с различна от хетеросексуалната ориентация.

От събитията в Стоунуол изминаха 50 години. ЛГБТ общността претърпя много промени, много потисничество в борбата си с това, да се гледа на различните като равни.

В дните, когато страстите около "София прайд" са все още нажежени, а събитието е едно от най-значимите по света в юнския календар, Lupa.bg ще ви запознае с някои от най-известните гейове и лесбийки в музикалните среди.

1. Елтън Джон

Сър Елтън вероятно е първата фигура, която идва на ум. Талантът обяви, че е бисексуален още в средата на 70-те години. Десетилетие по-късно стана ясно, че е гей.

2. Роб Халфорд

Легендарният фронтмен на Judas Priest Роб Халфорд е може би най-важната гей фигура в метал общността. Той не се притесни да излезе в края на 90-те години, да сподели сексуалните си влечения и да признае, че това е едно от най-освобождаващите неща, които е направил в живота си.

3. Джанис Джоплин

Кралицата на психеделичната душа никога не излезе открито, най-вероятно поради времевия период. Въпреки това, няколко от нейните любовници в крайна сметка говориха за връзките си с по-късно певицата Пеги Касерта.

4. Лизи Хейл

Порочната жена от хард рок групата Halestorm открито заяви, че е бисексуална. Тя се застъпва за равенство и дава възможност на хората да приемат своята сексуалност.

5. Дейвид Боуи

Зиги Стардъст - псевдонимът на Дейвид Боуи, избухна в 1972 г., вкарвайки на сцената куиърските обичаи, или казано на по-прост език - необичайните, нестандартните и чудати неща. Терминът „куиър“ е въведен в началото на 90-те, като най-често е използван за ЛТБТ-движението. За основоположник на термина се счута групата Queer Nation, но за модната тенденция - Дейвид Боуи. Въпреки че се жени на два пъти и има деца от тях, той стана икона за ЛГБТ общността, тъй като вдъхновяваше и други като него да бъдат уверени. Освен това се говори, че е имал връзка с Мик Джагър.

6. Фреди Меркюри

Фреди Меркюри е един от първите музиканти, които ще излязат открито и ще си признаят, че „вървят от другата страна на река“. Неговото наследство остава свещено за ЛГБТ общността.

7. Гаал

Гаал със сигурност е едно от гей иконите в блек метъла. Той твърди, че общността всъщност не се интересува от интимния живот на своите идоли. 

8. Джоан Джет

Джоан Джет нито е потвърдила или отрекла бисексуалността или че е лесбийка, тъй като винаги е вярвала, че хората трябва да се фокусират върху музиката, а не върху личния й живот. Бившият й музикален партньор - Лита Форд, признава в интервю, че е напуснала Runaways, когато разбрала, че другата част от групата е обратна.

9. Брендън Ури

Брендън Ури открито заяви, че е пансексуален. Докато е женен, той казва, че гледа на хората като на хора, и ако обича човек, не му пука какъв пол или сексуална ориентация са те.

10. Лора Джейн Грейс

Лора Джейн Грейс започна да се бори с проблемите на половата идентичност в ранна възраст и в крайна сметка да направи своя преход през 2012 г.

11. Лин Гън

Лин Гън напуснала майка си на едва 18-годишна възраст. Оттогава певицата е силен защитник на ЛГБТ общността.

12. Отеп Шамая

Отеп Шамая никога не е считала себе си за музикант. Дамата признава, че е лесбийка и че никога не е чувствала нужда да го крие.

13. Мина Капуто

Мина Капуто трудно се справи с проблемите си с половата идентичност, признавайки, че се е борила с наркоманиите и почти е стигнала до самоубийство. Когато през 2011 г. заяви, че е транссексуална, животът й напълно се промени и сега казва, че се чувства в духовен мир.

14. Мариса Мартинес

Мариса Мартинес живееше със своята... съпруга, преди да обяви ориентацията си. Историята й беше публикувана в списание и брюнетката получи пълна подкрепа от своята половинка.

15. Били Джо Армстронг

Фронтменът на Green Day обяви, че е бисексуален в интервю през 1995 г., заявявайки, че винаги се е чувствал по този начин. Рокаджията смята, че всички хора са родени бисексуални, но родителите имат влияние в това, което за пола им се струва предпочитано.

16/17. Пол Масвидал и Шон Рейнерт

Китаристът на Cynic обяви своята сексуална ориентация през 2014-а. Направи го заедно с барабаниста на групата - Шон Рейнерт. И обявиха връзката си.

18. Тайлър Картър

Тайлър Картър открито призна, че е бисексуален през 2015 г. От миналата година е сгоден за Трент Мори Лефлер и казва на своите последователи в Twitter, че сексуалната ориентация няма значение и че когато откриете човек, с когото искате да бъдете завинаги - вие сте с него.

19/20. Теган и Сара Куин

Теган и Сара Куин са близначки, като и двете са лесбийки. Те са оказали голямо въздействие върху ЛГБТ общността с публичното си застъпничество и защита на феминизма.