Най-после: Монтират колчета в черната отсечка Русе-Бяла

Общество
17:21 - 25 Септември 2023
2129
Най-после: Монтират колчета в черната отсечка Русе-Бяла

Поставено е началото на монтирането на гъвкави ограничителни стълбчета в четири участъка от пътя Русе - Бяла. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Четирите отсечки са с обща дължина 10,2 километра. Два от участъците са между Русе и Тръстеник, третият е преди Волово, а четвъртият е в района на Бяла.

Преди началото на поставянето им на настилката бе положена червена маркировка с две бели ивици отстрани. Целта е повишаване безопасността на движение и ограничаване на неправилното изпреварване в отсечки със слаба видимост и създаване на предпоставка за тежки катастрофи.

Направляващите стълбчета са с височина 0,75 м, а разстоянието между тях ще бъде 12 метра. При монтирането им ще се налага ограничаване на движението в едната лента по посока на движението. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Предвижда се поставянето на ограничителите на всички участъци по пътя Русе-Бяла да приключи до края на идния месец.

От АПИ припомнят, че аналогична мярка през миналата година е приложена и в отсечката от път през Кресненското дефиле. Так от юни миналата година до момента в 16-километровия участък няма нито един тежък пътен инцидент.

АПИ предвижда ограничителни стълбчета да има на 25 отсечки с обща дължина близо 38 км в участъци от пътя Русе - Бяла - Велико Търново и на Прохода на Републиката.

Гъвкавите разделителни стълбчета са изработени от синтетичен материал, позволяващ огъване при евентуален сблъсък с моторно превозно средство, така че да няма опасност от нанасяне на материални щети.