Най-после: Ремонтират заслоните край връх Ботев

Кабинетът отпусна 105 000 лв., по молба на кмета на Калофер

Новини
16:22 - 27 Януари 2021
1127
Най-после: Ремонтират заслоните край връх Ботев

105 000 лева отпусна кабинетът за ремонт на три заслона по маршрута Калофер-връх Ботев, както и за изграждане на един нов в по-ниската част на планината. За трансфера настоя кметът на подбалканския град Румен Стоянов, който отправи молба към премиера още при фаталния инцидент в Калоферския Балкан, когато преди година там загинаха от измръзване баща  и син от Стара Загора, изгубени в планината.

Румен Стоянов припомни, че по време на спасителната акция е говорил с премиера Бойко Борисов, който го попитал каква помощ може да осигури правителството. Коментирахме възможността трите заслона по туристическия маршрут от Паниците до връх Ботев за бъдат ремонтирани и оборудвани -„Маринка“, Михайлов“ и „Бункера“, уточни Стоянов. 
Толкова поискахте, толкова ви даваме, казал Борисов и допълнил, че ако има нужда правителството ще помогне с още пари.

Доскоро тези обекти се водеха като собственост на телекомуникационната станцията на връх Ботев, наложи се да бъдат прехвърлени на дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и да стартира подготовка, каза още кметът на Калофер.

Туристическия маршрут от Калофер до връх Ботев е един от най-атрактивните за планинарите у нас и от чужбина. Всяка зима обаче точно в района на върха загиват хора.Тъкмо затова заслоните са особено важни, за да има къде да се приютят планинари в беда.