Най-сетне: Русия направи ваксина срещу Covid-19

Разработката е на военни специалисти и учени от Националния изследователски институт по епидемиология и микробиология „Гамалея

Топ
11:24 - 22 Юли 2020
5288
Най-сетне: Русия направи ваксина срещу Covid-19

Руската ваксина срещу коронавирус най-сетне е готова, съобщи ИТАР ТАСС, позовавайки се на изявление на заместник-министъра на отбраната на Русия Руслан Цаликов пред „Аргументи и факти“.

По думите му, ваксината е създадена от военни специалисти и учени от Националния изследователски институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“.

Цаликов съобщи, че окончателните оценки на резултатите от тестовете на учените вече са направени, че всички доброволни получатели на новата ваксина са развили имунен отговор към коронавирус и че се чувстват добре. „Мога да кажа, че първата ваксина срещу коронавирус е готова“, каза Цаликов пред в. „Аргументи и факти“.

Вторият заместник-министър на здравеопазването на Руската федерация Алексей Кузнецов уточнява пред ИТАР ТАСС, че в момента ваксината е на II фаза на клиничните изпитания и че въпросът с регистрацията на ваксината ще се решава след неговото приключване. Изпитанията са в заключителен етап, допълва Кузнецов.

През юни министерството е издало разрешение за клинични тестове на течни и замразени ваксини, разработени в „Гамалея“ съвместно с изследователския институт №48 на руското министерство на отбраната. Течната ваксина се тества на 43 доброволци в Главна военна болница „Бурденко“, а замразената ваксина се тества в Медицински университет „Сеченов“, също на 43 доброволци.