Най-скъпите цветя за 8-и март: Баровци купуват орхидея за 70 лв. и черна роза за 8

Любопитно
12:00 - 08 Март 2021
6714
Най-скъпите цветя за 8-и март: Баровци купуват орхидея за 70 лв. и черна роза за 8

Търговците не изневериха на традицията и надуха на макс цените на цветята за женския празник 8-и март. Единствено лалетата и фрезиите горе долу „държат фронта” и са по-достъпни за масовия потребител. Стръкче от пролетните цветя върви от 1,50 до 3 лева, а лалетата почти навсякъде се предлагат за около 2-2,50 бройката. За сметка на това - голямо клонче орхидея стига до 70 лева, а лилиумът не пада под 12.

Царицата на цветята – розата, трудно ще купите някъде за по-малко от 6 лева, освен ако не рискувате да вземете опърпано цвете, с окъсани цветове и с къса дръжка. Хубавите рози, със здрав и красив цвят и дълга, стабилна дръжка в скъпите магазини пък се предлагат и по 8 лева. Толкова струва и големият хит – черната роза, която от няколко години е много модна и актуална, но пък не се намира навсякъде, пише "Уикенд".

За 8-10 лева пък може да купите шарена роза – цветето е боядисано в пъстри багри и изглежда много ефектно. Друг е въпросът, че е далеч от естествения вид на растението.

Повечето все пак предпочитат класиката и избират червена роза, в краен случай купуват бяла. Черната и пръсканата предпочитат по-ексцентрични младежи, които искат да впечатлят с нещо по-необичайно дамата до себе си и да са различни, обясниха продавачки в голям цветарски магазин в южните квартали.

Скъпо струва и любимия на много жени лилиум – една клонка от екзотичното и нежно цвете се продава за 10 до 12 лева в почти всички магазини. Затова и богати букети от тези цветя почти никой не прави. Обичайно се купува  един стрък с повече цветове и пъпки и се украсява с декоративна зеленина. 

Едно от най-масовите и купувани растения– хризантемата,  има най-различни цени в магазините и на пазара. По тържищата може да я откриете по 2-2,50 лева, но в по-луксозните магазини, където и самите цветя са по-здрави и качествени, цифрата скача до 4 лева за клонче. Често това цвете се купува и за добавка към някое по-ефектно растение и за обем на букета.

Едно от най-красивите и екзотични цветя - орхидеята, отново държи тавана на скъпотията – най-евтиното клонче, което може да купите след дълги обиколки е за около 4-5 лева, но когато купувате от масовия сорт.  Иначе, в представителните магазини орхидеята стига до 70 лева за клон, над 80 пък може да ви излезе посадена в саксия. Орхидея цимбидиум, дълга 80 см,  се продава за 49 лева, а за 100-сантиметровата цената скача на 59 лева.

Естествено, орхидеи купуват предимно баровците, като някои предпочитат да я поставят в луксозна кутия, за повече стил и разкош.

Цената на герберите горе долу държи едни и същи нива от години – средно 3 лева за бройка. Това е и цветето, най-предпочитано за букети, защото не е скъпо, а е ефектно и много дълготрайно. Обикновено герберът се комбинира и с други, по-малки цветчета за повече естетика.

Най-евтин остава старомодният карамфил, който беше класика в букетите по време на соца. Сега 1 бройка струва само левче. Мини карамфилчетата пък вървят по 1,50 лв. „Никой вече не купува от тези цветя, те излязоха от мода и се свързват с едни други времена. Затова и цената е толкова ниска”, обясняват чистосърдечно търговците.

Има и странни цветя, които рядко се купуват – това със сложното название Ранункулус струва по 3,50 лв. бройката, а антуриумът върви по 8 лева.

Прави впечатление, че старият трик на търговците  - да предлагат готови букети –наредени, опаковани и завързани с панделка, действа на пълни обороти. Всички цветарски магазини се пълнят с готови китки, а цените са повече от високи. В букетите има смесени различни видове цветя и декоративни зеленини, а хартиите и панделките са в обилно количество, за да се надуят цените.

В луксозните магазини букетите, например с 3 гербери, няколко рози и полски цветя и зеленина, опаковани красиво струват по 60-70 лева. По-пищните пък отиват и над 80 лева.

Продавачите твърдят, че често заможни млади мъже, които са твърде ангажирани, профучават набързо с колите си, влизат за минута в цветарницата и без много да избират, грабват това, което първо им хване окото, плащат без да се пазарят за цената и си тръгват. На това разчитат и търговците, когато слагат космическите цени на етикетите.

Другият номер, който за поредна година пробутват продавачите, са скъпите опаковки. За да увият красиво букета ви в цветни хартии, като се добавят няколко стръка декоративни стръкчета и панделка, цената на цялото творение може да скочи с до 15 лева.

Затова и неробуващите на модата предпочитат да взимат растенията без опаковка, като предпочитат да подарят повече цветя, отколкото купища хартия, сред която цветята бледнеят.

Никой обаче вече не иска добрия стар целофан, който също спада сред демодираните опаковки и дори се смята за проява на провинциализъм и лош вкус. Иначе целофанът оскъпява букета само със стотинки до левче.

Като по-необичайно цвете за подарък за 8 март, се предлагат и саксийки с малки дръвчета с мандарини и мини портокали. Цената не е ниска – около 20-30 лева за малките плодчета. „Такъв тип „цвете” би се харесало на жена с въображение, но пък задължава, защото се налага да се грижиш и отглеждаш дръвчето, докато букетът просто топваш във вазата за 3 дни и после изхвърляш”, обясняват продавачките.

Всъщност най-скъпата стока в цветарските бутици са кутиите за цветя, които се смятат за особено актуални, но в тях може да се сложат само трайни растения, които няма да увехнат затворени час-два или повече. Цените на луксозните и фини кутии са направо безобразни – по-малките струват между 10 и 15 лева, а за по-големите се налага да се бръкнете с 22 – 30 лева. Затова и този вариант за подарък избират по-състоятелните господа.

„Е, то какво се получава? Че за кутия за цвете трябва да платиш два или три пъти повече, отколкото за самия букет. Доста е нелепо”, дразнят се клиентите на цветарските магазини. Твърдата опаковка обаче наистина е естетична и в нея цветето със сигурност няма как да се нарани или да се скъса някой цвят, рекламират ги продавачките.     

Търговците оправдават космическите цени с факта, че хартията и картонът са скъпи, а и сложната изработка на декоративните кутии също струва пари.

Тази година, не всички бутици за цветя приемат поръчки за доставка на китки по домовете. Някои отказват тази услуга, защото нямат достатъчно персонал. Екстрата да изпратиш букет на адрес обаче не пада под 8-10 лева в рамките на столицата.

В крайна сметка, какъвто и вариант да изберете, утешително дори едно клонче фрезия или 3 лалета могат да са чудесен жест за любимата жена за 8-и март, без значение, че не сте хвърлили много пари и букетът не е украсен целия в цветни хартии и декорации, категорични са много от дамите.