Най-скъпият военен кораб се повреди при тест

Двата ядрени реактора не се нуждаят от ремонт

Новини
18:17 - 27 Март 2019
1623
Най-скъпият военен кораб се повреди при тест

Най-новият суперсамолетоносач на Военноморските сили (ВМС) на САЩ от клас „Форд“ се е повредил по време на ходовите изпитания, предава РИА Новости.

Според информацията на руската агенция, неизправностите са били намерени в парните турбини на кораба, затова се е наложило той да бъде върнат в корабостроителницата.

Отбелязва се, че двата ядрени реактора не се нуждаят от ремонт.

Така, корабът ще бъде предаден на американския флот не по-рано от октомври тази година - три месеца по-късно от предвидената дата.

Известно е също, че корабът има проблеми със асансьорната система за повдигане на снаряди към самолетите на палубата, което притеснява военноморските служители.

По-специално, устройствата нямат надежден софтуер. Досега само два от единадесетте планирани асаньора отговарят на флотските стандарти.

Най-новият самолетоносач CVN-78 Джералд Р. Форд започна да се строи през 2009 г. и бе предаден на флота през 2017 г. Корабът струва на САЩ рекордните 12,9 милиарда долара. Общо Пентагонът планира да построи от десет до дванадесет кораба от клас „Форд“.

„Джералд Р. Форд” е флагманският кораб на новия клас суперсамолетоносачи на американските военноморски сили. Водоизместимостта на 337-метровия гигант е 100 000 тона, задвижван е от два ядрени реактора, които му позволяват да развива скорост от 30+ възела (около 55 км/ч). 

Може да носи до 75 различни многоцелеви самолета. Екипажът му е съставен от 508 офицери и 3789 матроси. Строежът му започва през 2009-а и е завършен е през 2013-а.

Самолетоносачът е кръстен на 38-мия президент на САЩ - Джералд Форд, починал през 2006 година.