Най-старата болница у нас получила 300 бона сметка за ток

Изненада: "Александровска" излязла на печалба в последната година

Топ
13:28 - 01 Февруари 2022
2643
Най-старата болница у нас получила 300 бона сметка за ток

За първи път от 10 години през 2021 г. Александровска болница излиза на печалба в размер на  2 221 000 лв. Това съобщи изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов на пресконференция, на която обяви резултатите от първите шест месеца на своето управление. Но изрази силна тревога от сметките за ток на най-старото лечебно заведение, които гонели 300 хиляди лева за декември. 

"Финансовият отчет към края на септември показа намаление на текущата загуба с 80% или с 3 624 000 лв. спрямо същия период на миналата година“, посочи д-р Атанасов.

Директорът изтъкна, че при встъпването му в длъжност болницата е била във финансов колапс на фона на поредна пандемична вълна.

Мениджърската проверка е установила 35 млн. лв. просрочени задължения, 69 млн. лв. натрупана загуба за периода от 2012 г. до 2020 г. с тенденция към декапитализация, амортизирани инфраструктура и сграден фонд, несъответствие между приходи и разходи, дефицит на ресурси, проблеми при провеждането на обществени поръчки и т.н.

„Тези проблеми изискваха незабавен оздравителен план. Към настоящия момент имаме договорен кредит в общ размер от 35 млн. лв. при ниска лихва и добри условия за погасяване с 6 месечен гратисен период (2,5% лихва и обща финансова тежест под 3%). Срокът на кредита е 6 години и половина, като изтеглянето му на практика елиминира опасността да бъдат заведени дела и запорирани сметките на болницата. За окончателното подписване на договора е необходимо одобрението на принципала, като процедурата е в ход“, каза д-р Атанасов.

Той подчерта, че в стратегическия план на болницата е било предвидено финансовият резултат в края на 2021 г. да възлезе на загуба в размер на 890 хил. лв. при 2 656 000 лв. за предходната 2020 г.

„Постепенният характер на въздействието на предприетите мерки в тази насока определя прогнозния финансов резултат чрез намаляването на загубата и през следващата 2022 г. – до 516 хил. лв. и реализирането на печалба през 2023 г. (995 хил. лв.) и нейното постоянно увеличение в годините след това“, информира директорът на „Александровска“.

„Цената на тока е изключителен проблем. За декември 2020 сметката е била 85 728 лв., а за декември 2021 – 283 703 лв.  Това, че болницата е на павилионен принцип, също допълнително увеличава разходите. Платили сме я, разбира се, но това е огромна тежест, която се отразява на прогнозния финансов резултат. Трябва да има компенсаторен механизъм, защото болниците, за разлика от другите търговски дружества, не могат свободно да ценообразуват“, каза д-р Атанасов.

Той коментира и текучеството на медиците в болницата, като уточни, че през миналата година са напуснали 52 души, някои от тях – защото са навършили години за пенсиониране, а 40 са постъпили на работа. 43 общо са назначените специализанти, като 13 от тях са финансирани по проект, отчете директорът на лечебното заведение.