Най- старите мумии в света са в Перу

Започват да се разлагат заради климатичните промени

Мистика
10:47 - 08 Ноември 2023
14665
Най-старите мумии в света са в Перу

Древният народ Чинчоро, който е живял на територията на днешно Перу, е бил първият в света, който се е научил как да мумифицира мъртвите си. Чинчоро са били главно ловци и рибари, които са живели близо до брега на Атакама. Името им се превежда като „хрилни мрежи“, което се отнася до техния метод за улов на риба. Те са познавали много добре тайните на пустинята и са намерили начин да запазят своите традиции и да останат с тях векове наред.

Регионът на Атакама е сух повече от 10-15 милиона години, а в някои части не е имало валежи от 401 години. Чинчоро се възползват от тази свръхсуха среда, за да запазят мъртвите си. Смята се, че те са отнасяли телата в пустинята, където изключително сухите условия са им помагали да се мумифицират естествено.

Най-древната от намерените мумии е открита в дефилето Ача и е на около 9000 години. Тя е на мъж на име Аха Ман. Тялото му е частично унищожено, но благодарение на научни изследвания е възможно да се установи самоличността и възрастта му. Този древен екземпляр доказва, че Чинчоро са познавали процеса на мумифициране.

По-късно хората от Чинчоро започват изкуствено да мумифицират телата на своите мъртви. ЮНЕСКО свързва Чинчоро с обекти, датиращи от 5450 г. пр.н.е., заради открити изкуствено мумифицирани тела. Много от тези мумии са запазени в изненадващо добро състояние.

Тази древна практика на мумифициране на Чинчоро предхожда египетската мумификация от другата страна на земното кълбо. През януари 2023 г. в Египет е открита най-старата египетска мумия, чиято възраст се изчислява на около 4300 години.

Мумиите на Чинчоро в момента са изправени пред заплахи за тяхното опазване поради изменението на климата. Много от тях вече са се разложили, а някои дори са се превърнали в черна каша. Учените смятат, че е важно тези реликви да бъдат запазени за бъдещите поколения, така че през 2021 г. изоставените гробища, където са открити мумиите на Чинчоро, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.