Най-умният човек на земята е жена

Според Книгата на рекордите на Гинес, Мерилин вос Савант е с най-високия IQ, регистриран някога

САЩ
23:00 - 20 Октомври 2022
10133
Най-умният човек на земята е жена

Разработени в началото на XX век, като начин за оценка на човешкия интелект, IQ (Intelligence Quotient) тестовете отдавна се използват както в образователната система, така и при подбора на служители.

Въпреки това обаче надеждността на резултатите, които дават, се поставя под въпрос през последните години.

Според Книгата на рекордите на Гинес, Мерилин вос Савант е с най-високия IQ, регистриран някога. Мерилин е колумнист на списание „Ню Йорк”, бизнесдама и драматург. Най-известна е обаче със своя брилянтен мозък. Тя е човекът с най-висок коефициент на интелигентност и често е наричана "най-умният човек на света".

Интелигентността на младата тогава Мерилин е тествана с помощта на два вида IQ тестове. Единият е тестът на Станфорд-Бине, който се фокусира върху вербалните способности, използвайки пет компонента като индикатори за интелигентност. Първоначално е предназначен да измерва умствените недостатъци сред децата.

Другият тест, на който е подложена Мерилин, е мегатестът на Хофлин. Мерилин постигна изключително високи резултати и на двата теста. Оказва се, че умствената ѝ възраст е като на 23-годишен гений, а общият резултат, който има тогава, е 228. За сравнение, средният резултат на IQ на средностатистически възрастен човек е между 85 и 115.

Постижението ѝ носи почетно място в Книгата на световните рекорди на Гинес за човекът с "Най-висок коефициент на интелигентност".

Започват обаче да се появяват дебати относно точността на измерване на интелигентността с помощта на строги IQ тестове и така категорията "Най-висок коефициент на интелигентност" е премахната от Гинес през 1990 г.

Това прави Мерилин вос Савант последният човек, който държи рекорда. Въпреки високата си интелигентност, Мерилин казва, че родителите й са се отнасяли с нея като с всяко друго дете.

"Цялата идея беше просто да бъда независима, да си изкарвам прехраната и всъщност никой не ми обръщаше много внимание", разказва за нейното възпитание. "Най-вече защото бях момиче."