Най-възрастният ни сънародник в Бразилия не се отказва от българско гражданство

Цветан Апостолов е на 97 години, емигрира за далечната държава през 1951 год.

Новини
12:48 - 30 Октомври 2022
4119
Най-възрастният ни сънародник в Бразилия не се отказва от българско гражданство

Той се казва Цветан Апостолов и е роден през 1925 година в пернишкото село Лобош. 97-годишният българин живее в къща в Бело Оризонте, който е шестият по големина бразилски град с 2,7 млн. население. "Дядо Цветан е най-възрастният българин в страната, доколкото знам", разказва нашият сънародник от Бразилия Даниел Методиев пред БТА. Наскоро той посетил дядо Цветан и разговарял с него.

Оказало се, че през всичките тези години Цветан от Лобош не е забравил да говори български език. Той с охота разказал за братята си, за родния край, за следването си в Софийския университет.

Цветан Апостолов бил на 26 години, когато през 1951 емигрира в Бразилия. В началото живее и работи в Рио де Жанейро като електроинженер в щата Байя (откъдето е и втората му съпруга, Флавия). Впоследствие се премества и установява за постоянно в Бело Оризонте. До пенсионирането си Цветан работи в енергийния холдинг на бразилския щат Минаш Жерайс.

"И за всичките тези години дядо Цветан не е искал да приеме бразилско гражданство. Обича да казва, че е българин и българин ще си остане. И като такъв, редно е да има само едно гражданство – българско", разказва Даниел Методиев.