Най-влиятелните партии в Смолян са ДПС и ГЕРБ

Родопчани ще избират 10 кметове на общини, а в 92 села - и кметове на кметства

Актуални новини
12:22 - 11 Септември 2023
3224
Най-влиятелните партии в Смолян са ДПС и ГЕРБ

В Смолянска област родопчани ще избират 10 кметове на общини, а в 92 села - и кметове на кметства. Половин година след парламентарните избори, хората отново са изправени пред избори, но този път местни. На някои от кандидатите за кметове в Смолянско хората ще пишат отличен още на първия тур, а други ще изпратят на поправителен, защото някои от проблемите остават.

Най-влиятелните партии в областта са ГЕРБ и ДПС. Засилва се подкрепата за „Продължаваме промяната – Демократична България“, БСП отдавна загуби позициите си в региона, а шансовете на новите играчи „Възраждане“ и ИТН са силно ограничени за предстоящия местен вот. 

Партия ГЕРБ има номинации за кметовете и листите за общински съветници във всичките общини на областта. Има и нови имена, които тези дни трябва да бъдат утвърдени от централата на партията. Със сигурност на изборите отиват досегашните кметове на Баните – Павлин Белчев, на Златоград – Мирослав Янчев, Доспат – Елин Радев, Чепеларе – Боран Хаджиев и Смолян – Николай Мелемов. 

Все още не е ясно дали „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще издигнат самостоятелни кандидати в някоя от общините в областта, но ще заложат на програма и експертен състав, които, по думите им, ще имат за цел „да сложат край на безвремието в Смолян, което, според тях, се е настанило в последните няколко мандата“.  

На последните местни избори кандидатите за кмет на най-голямата община в областта – Смолян, бяха седем. Очаква се и за предстоящия вот да са толкова. На този етап обаче – дни преди началото на предизборната кампания, официално оповестени са имената само на трима. Известно е, че срещу кандидата за кмет на Смолян за четвърти мандат Николай Мелемов ще се изправи Стефан Сабрутев, издигнат от Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“ и бивш областен управител, назначен от служебното правителство. Иван Френкев е кандидатът на БСП.  

Които и да са новите кметове, избирателите в областния град са критични и очакват повече от бъдещия градоначалник. 

Предварителните заявки на БСП са за издигане на кандидати за кметове в Доспат, Чепеларе, Златоград и Смолян, но официални имена все още няма. В Девин и Неделино социалистите ще подкрепят досегашните кметове – Здравко Иванов, който преди четири години беше подкрепен и от ДПС, и Боян Кехайов. В Рудозем ще участват в коалиция. Все още не ясно за община Мадан. В общините Баните и Борино няма да имат кандидат, а само листа за общински съветници.  


Централният изборен щаб на ДПС също през тази седмица се очаква да разгледа номинациите и да реши кои от тях ще утвърди. Всички досегашни кметове в областта са получили номинации. Това са в Мадан – Фахри Молайсемов, Рудозем – Румен Пехливанов и Борино – Мустафа Караахмед. Въпреки номинациите, Румен Пехливанов, който е и областен координатор на ДПС, се оттегли от надпреварата, но даде заявка да работи усилено за засилване на представителството на Движението в областта.