Най-ярката комета приближава Земята

От септември всеки човек на планетата ще я вижда

Мистика
23:40 - 12 Януари 2021
8242
Най-ярката комета приближава Земята

Към Земята се приближава необичайна комета, която ще стане най-ярката през 2021 година. В началото на януари астрономите от Центъра за малки планети, част от лабораториите на Харвардския университет, забелязват комета, приближаваща се към Земята. Обектът е получил обозначението C /2021 A1 (Leonard). Според изследователите обектът ще се приближи възможно най-близо до Земята на 12 декември 2021 година и това явление ще бъде уникално.

Кометата ще премине толкова близо до Земята, че всеки жител на планетатаще ще може да я наблюдава с невъоръжено око. Според изчисленията на астрономите на 12 декември 2021 г. кометата ще се приближи до нашата планета на минимално разстояние от 0,233 AU.

Изследователите отбелязват, че през цялата история на астрономическите наблюдения са наблюдавали само 4 комети, които са били още по-близо до Земята, тоест този небесен обект ще бъде петият поред. По време на приближаването към Земята кометата ще достигне максимална яркост от около +4 величина.

В средните ширини на Северното полукълбо обектът ще бъде достъпен за наблюдения от Земята от началото на септември. В края на ноември видимата ъглова скорост на обекта рязко ще се увеличи. Наблюдателите ще имат само няколко дни, за да видят максималната му яркост. На 14 декември кометата ще се премести в небето на Южното полукълбо.