Найден Тодоров дирижира в Сан Ремо

Маестрото има дълга история със Симфоничния оркестър на италианския град, пред когото застава за първи път преди повече от 15 години

Култура
14:19 - 27 Октомври 2022
1454
Найден Тодоров дирижира в Сан Ремо

Найден Тодоров застава пред Симфоничния оркестър на Сан Ремо в четвъртък вечерта, за да представи световната премиера на Концерт за саксофон от съвременния италиански композитор Масимилиано Месиери. Солист на вечерта е Алекс Себастиануто.

Найден Тодоров има дълга история с италианския оркестър, пред когото застава за първи път преди повече от 15 години и оттогава му гостува регулярно.

Концертът в Италия е само седмица след изключително успешните концерти в Богота, Колумбия, където маестро Тодоров си партнира за първи път с Националната филхармония и звездния виолончелист Сантяго Канон-Валенсия.

В началото на ноември Найден Тодоров ще дирижира световноизвестния пианист Иво Погорелич и Софийската филхармония.

Седмица след това отново със Софийската филхармония ще представи световната премиера на симфоничната поема „Нотр Дам“ на австрийския композитор Роланд Баумгартнер и Тройния концерт на Бетовен в изпълнение на горещите млади звезди на класическата музика Лия Петрова, Орелиен Паскал и Александър Канторов.

На 20 ноември в София е концертът му с гранддамата на пианото Елизабет Леонская, а на 24 и 26 ноември заедно с Веско Ешкенази и Националния оркестър ще представят Менделсонова програма в зала „България“ и в зала „Лисински“ - Загреб.

Междувременно маестрото се подготвя и за гостуването на Софийската филхармония в Берлин на 12 декември.