Найден Тодоров е Музикант на 2018 година

Слушателите на БНР отличиха и младата пианистка Мила Михова

Култура
12:19 - 09 Май 2019
4323
Найден Тодоров е Музикант на 2018 година

Диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров спечели приза "Музикант на годината" за втори път (първият е от 2012 г.). В 28-годишната история на наградата досега само Райна Кабаиванска и Теодосий Спасов са получили двукратно отличието.

Маестрото е победител в националната анкета на предаването "Алегро Виваче" на програма "Хоризонт" на БНР. Призът - статуетка на скулптура Христо Илиев, беше връчена на Найден Тодоров от директора на БНР Александър Велев.

От сцената на зала "България" именитият диригент благодари на публиката и на двата важни оркестъра в своя живот - този на БНР, с който е имал изключителни успехи и на любимата Софийска филхармония, която преди 2 години преобърна живота му.  Диригентът е убеден, че наградата е резултат от прекрасните концерти в юбилейния 90-и сезон на Филхармонията.

Маестро Тодоров ще излезе отново на пулта пред любимите филхармоници на 30 май, когато заедно ще представят Четвъртата "Романтична" симфония на Брукнер и концерта за цигулка на Макс Брух със солист Божидара Кузманова.

Още една награда отиде при състав на Софийската филхармония. Кварто квартет в колаборация с Вая Денс Студио бяха отличени в категорията "Проект на годината" за музикалния спектакъл за деца "Кармен". На 1 юни в зала "България" те ще представят своя нов проект "Вещици и магьосници".

Пианистката Мила Михова (на снимката) спечели наградата "Млад музикант на годината". Тя е възпитаник на Националната музикална академия и има редица изяви у нас и в чужбина. Печелила е и международни конкурси.

Ансамбъл на годината стана "Фортисимо" - Бургас с диригент Милена Добрева. Баритонът Александър Мутафчийски от Националния музикален театър "Стефан Македонски" получи приза в категория "Юбилей".

Кавалджията Недялко Недялков от Оркестъра за народна музика на БНР спечели вота на слушателите в категория "Класиката в други жанрове".

Наградата за изключителен принос беше връчена на маестро Георги Димитров.

Солистката на Софийската опера Габриела Георгиева спечели приза в категория "Активна творческа дейност". За публиката в зала "България" Габриела Георгиева изпълни ария от "Макбет", една от коронните й роли, за която през 2014 г. беше поканена за дубльор на Анна Нетребко в Метрополитън опера.

За трети път беше обявена и специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите таланти. Тромпетистът Георги Грозев от Пловдив ще направи първите си студийни записи в БНР.

Специално участие в галаконцерта взе Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. По повод техния 70-и концертен сезон Радиосимфониците бяха отличени от Министерство на културата.

Снимки: Василка Балевска/Софийска филхармония