Найден Тодоров и Велислав Минеков откриха заедно изложба

Култура
18:02 - 20 Март 2023
2264
Найден Тодоров и Велислав Минеков откриха заедно изложба

Министърът на културата Найден Тодоров, неговият предшественик проф. Велислав Минеков, който сега е съветник по култура на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и проф. Мелихат Тюзюн, декан на Факултета за изящни изкуства на Тракийския университет в Одрин, откриха днес в галерия „Средец“ експозицията „Балкански изложби III“, представяща творби на преподаватели и студенти от Факултета по „Изящни изкуства“ на Тракийския университет в Одрин.

„Щастлив съм да Ви посрещна с добре дошли на настоящата изложба. За нас е огромна радост, че можем да осъществим тази експозиция и това трябва да е продължаваща и в бъдещето съвместна инициатива. Пожелавам в тези трудни времена на младите хора от университета в Одрин да имат много успехи в дейността си и творчеството им да бъде занапред познато в Турция, в България и навсякъде по света“, каза министър Тодоров и пожела успех на изложбата.

„Щастлива съм да бъда тук и изказвам благодарности на министъра на културата и на проф. Минеков. Подобни изложби са много важни за културното сътрудничество между България и Турция“, каза проф. Тюзюн.

Проф. Минеков, който е преподавал в Тракийския университет, се обърна към студентите с думите: „Аз бях част от Вас, нося Ви в сърцето си, благодаря на министър Тодоров за сътрудничеството, за да се случи това събитие днес!“.

Благодарение на партньорството между проекта „Балкански Изложби“ и Министерството на културата, любителите на визуалните изкуства в София ще могат да се запознаят с общо 42 творби на 38 преподаватели и студенти с техните оригинални теми в различни специалности като „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“ и „Фотография“. Изложбата е организирана като част от заявеното желание за разширяване на сътрудничеството между България и Турция в сферата на културата.

Първата проява от серията „Балкански изложби“ е открита във Велико Търново през 2019 г., а „Балкански изложби II“ – във Варна през миналата година.

Преподавателите, които участват със свои работи в изложбата за турско-българско изкуство и приятелство, са: Али М. Байрактароглу, Айхан Четин, Башар Хатърназ, Байбора Темел, Бегона Родригес Руеда, Джан Йозал, Дениз Баяв, Дениз Гьокдуман, Елиф Карааслан, Ерджан Йълмаз, Ферит Язъджъ, Гьокхан Темизел, Халил Фърат Уйсал, Илтер Алкан, Керем Ишджаноглу, Корал Илхан, Кюбра Йълдъз, Мелихат Тюзюн, Мустафа Хайкър, Рукен Аслан, Семих Одунджу, Зехра Атабей и Зерин Пехливан.

В екзпоцията участват творби и на студентите магистри Бурак Уянмаз, Бусе Фулюрия, Джихан Атъджъ, Дуйгу Абатай, Фуркан Йозтекин, Гьокнур Явузджан, Гюрай Уйгун, Импрахим Мацир, Ирем Кочан, Нурдан Джошкун, Рахиме Тюркоглу, Седанур Шимшек, Сехер Йозджан, Серпил Кара и Шериф Аслан.

„Балкански изложби III” ще бъде отворена за любителите на изкуството до 4 април 2023 г.