Найден Тодоров: Когато човек знае историята, може да се бори хубавите неща да се повторят, а лошите – не

Никой никога да не забравя, че от нас зависи и България да има своето бъдеще, заяви служебният министър на културата

Култура
21:03 - 11 Юни 2024
3332
Найден Тодоров: Когато човек знае историята, може да се бори хубавите неща да се повторят, а лошите – не

Когато човек знае историята, може да се бори хубавите неща да се повторят, а лошите – не. Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, където бе открита временната изложба „Повелителите на солта: Провадия - Солницата (5600 – 4350 г. пр. Хр.)“.

Днес ще можем да видим по какъв начин солта се е отразила на поколения преди нас, хилядолетията преди нас. Министърът посочи, че завижда на археолозите, които са могли да държат в ръцете си сечива и инструменти, които са били в ръцете на хора преди 7000 години. Това означава, че живеем на територия, в която човечеството е имало своето развитие много преди другите места по света, коментира Тодоров.

„Тези солници са били значими за хората преди 7000 години. Но какво се е случило там? Защо всичко е приключило? Изменението на климата", посочи министърът. Никога да не забравяме, че се намираме в един особен момент от нашето развитие, в което може направим така, че децата ни да продължат щастливи напред към бъдещето или да погребем това бъдеще така, както са били погребани тези солници, каза той. Никой от вас никога да не забравя, че от нас зависи и България да има своето бъдеще, заяви още Найден Тодоров, пише БТА.