Найден Тодоров откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Култура
21:53 - 19 Април 2024
8447
Найден Тодоров откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

За 60-и път се провежда Венецианското биенале. А днес там беше и официалното откриване на българския национален павилион.

Много вълнуващ ден за българското представяне. "Съседите" - това е инсталацията, която представя България с куратор Васил Върбанов и автори Красимира Буцева, Джулия Шахирян и Лилия Топузова. Главната тема на биеналето е "Чужденци навсякъде". За откриването, което започна в 17:00 часа местно време, пристигна министърът на културата Найден Тодоров.

Надежда Джакова, комисар на българския павилион на Венецианското биенале: "Съседите" е мултимедийна инсталация, основана върху изследване преди повече от 20 г. Това е на Лилия Топузова, която се обръща към историята ни и най-близкото ни минало. както и към лагерите ни, които както знаем, са били наречени ТВУ-общежития."

Найден Тодоров, министър на културата: "Този български павилион ни напомня за вече позабравения страх. Напомня ни за една болка, която е съществувала в българското общество, без да бъде изричана. За мен лично още заглавието на българското представяне - "Съседът" беше сблъсък с реалност, която повечето от нас са искали да забравят."

Министър Тодоров посети и германския павилион, където България присъства, макар и по косвен начин. Проектът там е вдъхновен от романа "Времеубежище" на Георги Господинов. От утре Венецианското биенале отваря врати за широката публика.