Найденов за пробива на летище София: Липсва обучение на служители и основни норми за сигурност

Новини
08:37 - 02 Ноември 2022
2249
Найденов за пробива на летище София: Липсва обучение на служители и основни норми за сигурност

На летище София липсва обучение на служители и основни норми за сигурност.

Така зам.-транспортният министър Николай Найденов коментари новината, че еърпорта не е издържало първия тест за сигурност при тайна проверка между 10 и 14 октомври от ЕК. Вкарвани са забранени части от взривно устройство в ръчен багаж.

„Констатациите показват елементи на необучение на състава и неправилно прилагане на основните норми на сигурност. Освободени са голяма част от служителите на концесионера. Това води до друга последица – неподготвени кадри”, заяви Найденов в студиото на „Здравей, България”.

 По думите му проверката не е била тайна, а явна и регулирана.

„Няма нищо фрапиращо. Много е важно, че нещата сме ги констатирали. Вкарани са опредени елементи, които представляват част от инфраструктура, които могат да доведат до определен риск. Не знам това с бомбата как се създаде в общественото пространство.  Задачата ми е да успокоя българското общество . Изпълнителният директор пое ангажимент да се повиши качеството на сигурност”, допълни той.

Според Николай Найденов няма еърпорт, в който да няма пропуск в мерките за сигурност.

„Всеки един влизащ трябва да минава през рамка. Фоайето е публична част и може да се срещнат хора - да пият кафе и да си говорят.  Не може там да се вдигне нивото на сигурност. Това се осъществява от концесионера”, поясни зам.-транспортният министър.