Наистина "златни" пясъци: Гражданин на Кувейт одрусан с 18 бона за лечение в курорта

РЗИ-Варна не видя нарушение при доктора, таксувал 1500 лева за преглед на дете

Новини
19:00 - 08 Август 2024
2633
Наистина "златни" пясъци: Гражданин на Кувейт одрусан с 18 бона за лечение в курорта

Приключи проверката на Регионалната здравна инспекция във Варна, която се самосезира след случая, в който лекар, практикуващ в к.к. "Златни пясъци", взе от чуждестранни пациенти близо 1500 лева за преглед, предаде БНР.

Единственото нарушение, заради което д-р Здравко Дамянов от медицинския център в хотел "Централ" в курорта "Златни пясъци" край Варна ще бъде санкциониран, е заради написаното на английски медицинско свидетелство, което според закона трябва да бъде само на български. Това съобщи д-р Георги Янев - директор на дирекция "Медицински дейности" в РЗИ-Варна. 

Проверката на РЗИ показва, че ценоразписът в лечебното заведение е бил поставен на видно място.

"Изрично е задължението на лечебното заведение този ценоразпис да бъде разположен на общодостъпно за пациента място. Цените включват медицинските услуги, стойността им, кои пациенти са освободени от такива, кои трябва да плащат тези услуги, както и начина и сроковете на самото финансиране", поясни д-р Петър Янев. Таван за цената на услугите, които предоставят лечебните заведения - болнични или извънболнични - няма, каза още Янев. 

Янев коментира и случая с чужденец от Кувейт, задължен да заплати 18 хиляди лева на 29 юли за лечение в медицински център в "Златни пясъци". 

"Едно лечебно заведение трябва да има един ценоразпис - без значение дали пациентите, които не са здравноосигурени, са българи, граждани на ЕС или извън ЕС. Не съм запознат с този случай. Нямаме жалба, нямаме и друга информация", заяви д-р Янев.