Наказват наш дипломат заради бедстващите български студенти на Хаваите (ОБЗОР)

Два дни с тях не е имало връзка, а роднините им са недоволни от Външно министерство, коeто нехаe за огнения ад на острова

Актуални новини
21:30 - 14 Август 2023
6540
Наказват наш дипломат заради бедстващите български студенти на Хаваите (ОБЗОР)

Служител на Ситуационния център в Министерството на външните работи ще бъде наказан дисциплинарно, съобщи Нова телевизия. Причината е, че български студенти се оказват в епицентъра на опустошителните пожари на Хаваите, близките им нямат връзка с тях в продължение на дни, а от центъра ги съветват единствено да потърсят полицията във Варна.

Около два дни не е имало връзка с българските студенти. От обясненията на един от бащата става ясно, че поне единият от тях е от Варна.

Те работят в хотел в града, арена на стихията - Лахана. Бащата Милен Кънчев разказа, че първоначално получил съобщение от сина си. То гласяло, че има голям пожар в града и нямат интернет и ток. Огънят бил стигнал на няколкостотин метра от хотела. Следва мъчителна неизвестност. За да се получи ново съобщение чак на третия ден: "Добре съм, всичко е наред, не се притеснявай! Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет”.

През това време човекът опитал да действа през Външно министерство. „Отговорът беше да изчакам 48 часа и да се обърна към районното управление, за да го обявят за издирване. Синът ми изчезна в Хавай, нямам връзка, това е на другия край на света, и моят районен ще тръгне да го търси!? Странно!", коментира бащата. На 10 август в 16:37 той е звънял на телефона на ситуационния център към министерството, като разговорът е продължил 36 секунди.

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск и е започната процедура за дисциплинарно наказание. „Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи”, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

Шестима студентите в момента се намират на остров Мауи, където има и още 12 българи. Всички те са добре. Те разказаха пред Нова тв, че никога няма да забравят страха от преживяното. „Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени”, разказа Христо Кънчев.

Загиналите в горските пожари на хавайския остров Мауи вече са 96. Стотици са в неизвестност. Оцелелите се борят с последствията от бедствието. Губернаторът на щата Хавай отново обеща да разследва действията за справяне с пожара, както и системите за спешно известяване.

Екипи от пожарникари и хеликоптери все още се борят с отделни огнища близо до град Кула, източно от Лахана. Някои медии наричат някогашната хавайска кралска столица крематориум.

Едва 3% от развалините са претърсени и опасенията са, че броят на загиналите ще расте. Местни жители са заявили пред Би Би Си, че сирените за тревога в окръг Мауи не са били задействани в деня на пожара и това породи въпроси доколко ефективни са били реакциите в отговор на бедствието.