Намалиха карантината за изписани от болница на 7 дни

Два отрицателни ПСР-а вадят преболедувалите по-рано

Топ
19:48 - 22 Март 2021
5344
Намалиха карантината за изписани от болница на 7 дни

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която намали карантината на онези, които са били в болница с COVID-19, от 14 на 7 дни.

Отсега нататък те ще може да спрат изолацията си у дома след изписване, но само след провеждането на 2 ПСР-а теста с отрицателни резултати в два последователни дни.

Тази система се ползваше в началото на пандемията, още по протоколите на уханските медици, за прекратяване на карантината. Впоследствие и в Китай, и в света, въведоха един отрицателен ПСР тест за достатъчно доказателство, че човек се е излекувал.

"По изключение, изолацията на лицата по т. 7 в домашни условия може да се преустанови след седмия ден на задължителната изолация при наличие на два отрицателни резултати от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 в два последователни дни", пише в заповедта на министъра. 

А въпросната точка 7 касае следните лица: 

"След изписване от лечебно заведение за болнична помощ лицата по т. 5 и 6 се поставят на задължителна изолация в домашни условия за 14-дневен период с предписание по образец съгласно Приложение № 2 на директора на съответната регионална здравна инспекция".