Намалиха присъдата на казанлъчанин, убил съседа си при скандал за паркиране

Новини
14:28 - 26 Април 2023
927
Намалиха присъдата на казанлъчанин, убил съседа си при скандал за паркиране

Върховният касационен съд намали с 3 години присъдата на 50-годишен казанлъчанин, признат за виновен за убийството на свой съсед при скандал за паркиране. Така мъжът ще лежи 15 вместо присъдените му от Пловдивския апелативен съд 18 години в затвора.

Скандалът между двамата съседи избухнал на 4 юли 2019 г. 50-годишният И.М. развивал търговска дейност и имал няколко автомобила, които паркирал безразборно пред блока в Казанлък. Поведението му пречело на останалите съседи и създавало конфликти. Във фаталния ден дъщерята на един от комшиите и съпругът й се прибрали от чужбина и едва успели да вкарат колата си в гаража, заради паркиран автомобил на търговеца.

По-възрастният мъж излязъл да посрещне дъщеря си и зет си и решил да извика И.М., за да го накара да премести колата си. Звъннал му по домофона и комшията слязъл. Между двамата мъже избухнал скандал.

Подразнен от отправяните му забележки, подсъдимият нанесъл юмручен удар в лицето на опонента си. Удареният паднал по гръб на бетонния терен, при което ударил главата си и останал да лежи по гръб. Съседът му се надвесил над него и му нанесъл множество удари с юмрук в областта на главата, а после го ударил с петата на единия си крак отново в главата. След това подсъдимият видял, че минават хора и се престорил, че оказва първа помощ на по-възрастния мъж, който лежал на земята като се опитвал уж да му извади езика.

Свидетелка позвънила на тел. 112 и извикала Бърза помощ. Парамедиците качили пострадалия и го откарали в болница, където било установено, че има счупване на черепа. Въпреки операцията, мъжът починал на третия ден след интервенцията.

След като делото преминало през първите две инстанции, 50-годишният подсъдим е признат за виновен и осъден на 18 години "лишаване от свобода". 

Върховният касационен съд обаче намира, че в случая не са покрити признаците на убийство с особена жестокост. Само от броя и насочеността на ударите нанесени от подсъдимия на пострадалия, в резултат на които по-възрастният мъж е починал, не може да се направи извод за особена жестокост на дееца, смятат върховните съдии.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало и извън конфликти със съседи за паркирането на колите му, не са установени социално укорими негови прояви. Поради това ВКС преквалифицира престъплението от убийство с особена жестокост в умишлено убийство и намалява наказанието с три години.

Решението на Върховния касационен съд, пред който подсъдимият обжалва наказанието си, е окончателно.