Намалиха присъдата на тираджия, убил на пътя двама души и ранил седмина край Разград

Пламен Стоянов ще лежи в затвора 3 години и 6 месеца

Общество
13:24 - 04 Юли 2022
1649
Намалиха присъдата на тираджия, убил на пътя двама души и ранил седмина край Разград

Върховния касационен съд (ВКС) намали размера на наложените на Пламен Стоянов наказания „лишаване от свобода“ и „лишаване от правоуправление“ от 5 на 3 години и 6 месеца. Решението не подлежи на обжалване и протест.

Делото е образувано по жалби на подсъдимия и на частните обвинители срещу въззивното решение, с което е изменена присъда на Окръжен съд – Разград. С нея подсъдимият е признат за виновен в това, че на 08.09.2018 г. на пътя Разград – Попово при управление на товарен автомобил нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост причинил смъртта на 2 лица и телесни повреди на 7 лица. Наложени са му наказанията „лишаване от свобода“ и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 5 г. Присъдата е изменена от въззивната инстанция, която приема, че Пламен Стоянов е превишил скоростта, ограничена с пътен знак, а след това е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалите, поради което извършеното е преквалифицирано. Оправдан е по обвиненията за несъобразяване с пътните условия и за неспазване на скоростта на движение, предвидена за съответната категория превозно средство. В останалата част съдебният акт е потвърден.

Тричленният състав на ВКС приема за основателна единствено жалбата на подсъдимия и то само относно претенцията за явна несправедливост на наказанието.