Намаляват ДДС -то на 9% и за доставките на храни

Ресторантьорите доволни - мярката ще действа до края на 2021 г.

Общество
12:05 - 30 Октомври 2020
1338
Намаляват ДДС-то на 9% и за доставките на храни

Доставките на храни от ресторанти и магазини ще бъдат с намалено до 9% ДДС, съобщи шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дартикова броени часове, след като лично премиерът Бойко Борисов обяви новата мярка за подпомагане на бизнеса. 

„Това е важна мярка. От една страна тя ще гарантира жизнеспособност на този бранш, а от друга – тя е абсолютно в контекста на противоепидемичните мерки“, обясни Дариткова. Вече са направени и разчети от страна на представители на Министерството на финансите за това колко ще струва на хазната новата мярка. Резултатът от тях показва, че не повече от 15 млн. ще бъде намаленият приход от ДДС, ако ставката бъде намалена.

Шефът на Асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов посрещна новината за мярката положително, като уточни, че за самия разнос (транспортната част) ставката ще продължи да е 20 на сто. 

„Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви още Алибегов.

Тази мярка ще остане в сила до края на 2021 г.

Снимка: Агнес Методиева