Намаляват на 15% екоенергията за нови сгради с парно или на газ

Изискването е за жилища, които тепърва ще се строят

Новини
20:25 - 06 Декември 2023
3304
Намаляват на 15% екоенергията за нови сгради с парно или на газ

Сградите, които ще се проектират и строят след 1 януари 2024 г., трябва да ползват поне 15% енергия от ВЕИ, ако ще се отопляват с парно или газ. Изискването важи за жилища, които тепърва ще се строят.

Намаляват от 55 на 15% изискването за ползване на енергия от възобновяеми енергийни източници при проектиране на нови сгради, когато те ще бъдат присъединени към топлофикацията или към газоразпределителни мрежи. Това предвиждат промени в наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради на регионалното министерство. Тя е в сила от 18 ноември миналата година, но вече я променят. Тези нови текстове са публикувани за обществено обсъждане.

Правилото за 15% енергия от възобновяеми източници за собствено ползване трябва да важи от 1 януари догодина и е за преходен период до 31 декември 2027 година.

Промените се налагали, защото изискването за 55% енергия от ВЕИ веднага означавало тези нови сгради изобщо да не бъдат присъединени към парното или газовите мрежи. А в тях е вложен сериозен публичен ресурс, поясниха от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Освен това за топлофикациите има изискване всяка година да вкарват по 1,3% възобновяем ресурс, което означава, че самите дружества поетапно ще се приближават към изискването за ползване на чиста енергия в сградите, които са присъединени към топлопреносните мрежи.

Газоразпределителните мрежи са пък сравнително нови. Те могат да станат основна транспортна система за биогаз или зелен водород в бъдеще, които да стигат до жилищата вместо природен газ, който се води преходно гориво.