Намаляват такса смет в Благоевград следващите седем месеца от годината

Новини
16:26 - 09 Май 2023
1722
Намаляват такса смет в Благоевград следващите седем месеца от годината

Такса смет в Община Благоевград ще бъде намалена за следващите седем месеца от годината, каза на пресконференция днес кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

От началото на годината тя бе увеличена от 1,1 промила на 2,9 промила. Промяната бе въведена след решение на Общинския съвет още от края на 2021 г., но обжалвания на процедурата доведоха до промяна през 2023 г. След решението, взето от съветниците, последва второ от януари 2022 г., с което те приеха такса смет да бъде коригирана на 2,1 промила. Това решение също бе върнато от областния управител, а впоследствие обжалвано в съда. 

В края на 2022 г. кметът на Благоевград каза пред репортер на БТА, че промяна в нея ще има, след като съдът остави в сила първоначалното решение на общинските съветници,

а именно такса смет да бъде увеличена от 1,1 промила на 2,9 промила. 

Съдебно решение на Върховния административен съд от 5 май тази година потвърждава и второто решение на общинските съветници, с което такса смет се коригира на 2,1 промила, обяви днес Илко Стоянов. Той разясни, че така таксата, която ще плащат физическите лица на територията на общината, ще бъде спрямо първото решение на Общински съвет и на съда, а именно 2,9 промила, но само за първите пет месеца от годината.

В оставащите седем ще бъде приложено решението, според което такса смет е в размер на 2,1 промила.

Гражданите, които вече са платили пълната такса за цялата година на 2,9 промила, няма да бъдат ощетени, каза още на пресконференцията Илко Стоянов. Той посочи, че вариантите са два: да бъдат върнати надвнесените средства или да бъдат отчетени като надвнесени и приспаднати през следващата година.