Намаляват заразените с Covid-19 в Гърция

Местни учени са разработили собствен бърз тест с висока ефективност

Новини
17:12 - 30 Ноември 2020
2422
Намаляват заразените с Covid-19 в Гърция

Оптимистични резултати в Гърция - намалява броят на заразените от коронавирус след почти месец локдаун. Не се очаква обаче пълно премахване на мерките за празниците.

След месец на строги мерки и карантина спада броят на заразените в Северна Гърция. Регистрираните в последното денонощие в Солун са 235 души, докато само преди седмица бяха повече от 900 случая.

Много по-малко са заразените и в Серес, Драма, Кавала, Лариса, които до скоро бяха активни огнища на епидемията.

Управителите на болниците в Северна Гърция настояват правителството да продължи със строгите мерки поне до края на годината.

Специалистите от съвета за контрол на коронавируса предлагат на премиера бавно и постепенно отпускане на мерките, но в райони, където болните и заразените са малък брой.

За първи път с карантината са съгласни и собствениците на ресторанти, барове и кафенете. Според тях не е рентабилно да работят по празниците, защото не очакват клиенти при тези мерки.

Министерството на здравеопазването съобщи, че Гърция е получила първите седем хладилни камери за съхранение на ваксината, която се очаква  в края на декември. Тя ще е безплатна и ще се предложи първо на хората с рискови професии, както и на възрастните.

Гърция ще получи ваксина срещу новия коронавирус до края на 2020 г.,заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на видеоконферентно заседание на правителството. Той обясни, че правителствените ведомства вече са подготвили подробен план за процеса на масова ваксинация на цялото гръцко население. По думите му ваксината ще бъде безплатна и няма да е задължителна. 

Мицотакис съобщи също, че гръцки учени са разработили собствен "бърз тест с изключително висока ефективност", който в скоро време се очаква да бъде пуснат в производство.