НАМЕК ОТ КЗП: Гълъб Донев спъва проверките за райския газ?

Адаши-вицета на Корнелия Нинова влязоха във война заради икономическото министерство

Политика
11:20 - 09 Август 2022
4736
НАМЕК ОТ КЗП: Гълъб Донев спъва проверките за райския газ?

Новата власт в лицето на служебния кабинет на Гълъб Донев спъва проверките за продажба на т.нар. "райски" газ в заведенията, хотелите и в интернет на непълнолетни лица. Такъв намек отправи на извънреден брифинг шефът на КЗП Иван Френкев, назначен на поста от предишния икономически министър Корнелия Нинова. 

"Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и опит да се блокира работата. Това обяви на извънреден брифинг председателят на КЗП Иван Френкев. Той посочи, че е назначена проверка в Комисията от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата”, обясни той.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. „Темата беше повдигната лично от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да осъществим надзор”, припомни той. Впоследствие лично Нинова заповяда незабавна забрана за ползване на субстанцията от деца и продажбата й. 

Председателят на КЗП поясни, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите” и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон. И добави, че благодарение на бързите действия и проверките на инспекторите на Комисията продажбата на райски газ е била ограничена.


Шефът на КЗП 

Френкев е социалист от Смолян, собственик на текстилна фабрика и активен съмишленик на Национална мрежа за децата.

По повод разразилия се скандал между бесепари - също от политическия кабинет на Министерството на икономиката, пък се намеси бившият шеф на КЗП Димитър Маргаритов.

Досегашното вице на Нинова във ведомството - Димитър Данчев, който продължи да е на поста си и след смяната на властта, разкри, че действителният министър бил не тя, а началникът на кабинета й Калоян Методиев. 

Ето как обаче отговаря Маргаритов и на Данчев, и на новия титуляр на МИ Никола Стоянов (Маргаритов също бе в екипа на Нинова като неин заместник - б.р.):

"Гледах как министърът на икономиката и индустрията Стоянов говори за уволнения, назначения, бордове, оръжия… До него скромно се понакиприл колегата Данчев: като че не е бил заместник на „лошата“ Нинова почти 8 месеца, а стои сякаш и той е спуснат с парашут от самолета… Дори отговаряше за процеса по присъединяване към ОИСР, стопиран с едно от първите решения на новия кабинет. 


Димитър Данчев

И продължих да внимавам: току-виж кажат нещо и за потребителите… Но не – всъщност още в третия час на сегашното управление стана ясно, че тази тема не стои на дневен ред. Лошото е обаче, че още на третия ден индексът на тържищните цени тръгна нагоре, след няколко месечен устойчив спад. Тръгна, точно както през октомври миналата година.

Винаги е така, когато си мислиш, че нещата ще вървят от само себе си или си решил, че имаш по-важна работа от някаква си потребителска защита. Или пък може би съзнателно скриваш темата, защото няма как да пропуснеш постигнатото от екипа на Корнелия Нинова – единственият от седемте министри, с които съм работил, поставил защитата на потребителите като централна тема и то не само на думи: достатъчно е да споменем недопускането на двойна индексация на мобилните услуги, затегнатия контрол за овладяване на психозата на цените на олиото и горивата през март и април, законопроекта за спиране произвола на колекторите, реалното въвеждане на мерките с нулевото ДДС за хляба и брашното, забраната на райския газ.

И да не забравяме – според Евростат през месец май България беше на първо място по индустриален ръст в ЕС.

Е, колеги: нищо лошо няма да стане, ако се наложи да отчетете тези факти в името на спокойствието на българските граждани, всички те и потребители. Защитавайте ги, въпреки малкото време, с което разполагате! Имате добра основа".