Намерена е черната кутия на падналия Су-25

Прокуратурата разпитва длъжностните лица, които имат отношение към инцидента

Актуални новини
10:58 - 29 Септември 2022
775
Намерена е черната кутия на падналия Су-25

Намерена е черната кутия на падналия щурмови бомбардировач Су-25 в авиобаза "Безмер" вчера следобед. Това съобщи днес военно-окръжния прокурор полк. Христо Тинев от Военна прокуратура Сливен. Днес се прави повторен оглед на мястото на инцидента.

Катапултиралият пилот от разбилия се Су-25 – в стабилно състояние във ВМА
Военна прокуратура започна разпитите на длъжностните лица, които имат отношение към инцидента. Очаква се да бъде разпитан и пилотът на самолета полк. Пейо Дончев, който е на лечение във ВМА София.  

"Днес, ако разреши лекарският екип и позволява състоянието му, ще бъде разпитан от колегите", заяви военният прокурор.

Няколко са версиите за катастрофата. "Няма водеща версия. Версиите са евентуална техническа неизправност на самолета, евентуално пилотска грешка или някакви други непредвидени обстоятелства, за които към момента не мога да ви дам данни", обясни полк. Тинев.

Изяснява се и на каква височина е станал инцидентът. "Това тепърва ще бъде установено. Към момента нямаме такива данни. Знаем само, че при приземяване", уточни военно-окръжният прокурор от Сливен.

Черната кутия на самолета е намерена запазена."Тя се намира в опашката на самолета, която е запазена и в момента колегите със специалисти ще я свалят и ще бъде иззета и приложена към доказателствата по делото", заяви полк. Христо Тинев.

По случая е образувано досъдебно производство.