Намериха ценна златна монета в Хераклея Синтика

Общество
16:50 - 12 Юни 2021
3728
Намериха ценна златна монета в Хераклея Синтика

Археолози от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински откриха златна монета на Юстиниан І велики (527-565) на акропола над форума на Хераклея Синтика, предаде struma.com.

Златният тремис излезе сред останките от жилище и това дава основание да се предположи, че част от жителите на града са се изтеглили към по-високата част и са останали там и след упадъка на Хераклея Синтика.

Това е първата златна монета, намирана при редовни разкопки на обекта. Откритият вчера надпис на старогръцки език вече е разчетен от епиграфа на археологическия екип в Хераклея Синтика и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“ Николай Шаранков.

Надписът е бил поставен в началото на I век от н.е. в чест на римския император Тиберий от трима агораноми на Хераклея Синтика. Тези хора са отговаряли за търговията – включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките и други измервателни средства; имали са право да наказват търговци, които мамят клиентите. В надписа съобщават именно факта, че са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците.

Ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински допълни, че надписът е останал на форума на Хераклея Синтика повече от два века. Текстът потвърждава археологическите данни от последните години и изводите за развитието на града под римска власт.