Намериха керамичен котел от ХI век при разкопките в Ряховец

Новини
15:46 - 13 Ноември 2022
2965
Намериха керамичен котел от ХI век при разкопките в Ряховец

Керамичен котел от XI век от времето на печенегите и горяло жилище от XIII век са най-новите открития на крепостта Ряховец край Горна Оряховица през тази есен. В археологическите проучвания се включиха ученици от Горна Оряховица и Велико Търново.

Проучванията тази година в крепостта Ряховец бяха насочени предимно към интердисциплинарни изследвания. Взети са проби за археоботаничен анализ, чрез който може да се установяват видове дървесина, семена и др. Като особено интересна определи една от проучваните ями от XI век археологът Илиян Петракиев. Открит е цял запазен керамичен котел от времето на печенегите:

„Това е една голяма компактна маса население, която си оставя своите следи от живота тука, така че е нормално ние като археолози да откриваме останки от техни селища. 

В разкопките за седма поредна година участваха ученици от Горна Оряховица и Велико Търново, част от Археологическата школа на Горнооряховския музей. 

Идната пролет по проекта „Археологически разкази за горнооряховското минало“ Историческият музей в Горна Оряховица ще организира експозиция, в която ще представи находките от последните три сезона на Ряховец.