Намериха се пари за детска градина в Омуртаг, инвестират над милион лева

Предвижда се цялостно оборудване и обновяване на фасадата, покрива, стаите и терасите

Новини
11:22 - 28 Август 2019
1479
Намериха се пари за детска градина в Омуртаг, инвестират над милион лева

Над 1 млн. лева ще се инвестират в ремонт и обновяване на детска градина "Радост" в Омуртаг. Детското заведение има три сгради в града с десет групи, съобщават от общинската администрация.

Обект на мащабните ремонтни дейности е сградата на улица "Аспарух" в града. Тя е построена в периода 1967 - 1974 г. и се с състои от две тела - основно, с помещения за градинските групи, административни и медицински помещения и обслужващо тяло, което включва кухненски блок, перално и котелно помещение. През годините тук са извършвани предимно текущи ремонти.

Голяма част от парите за рехабилитацията са получени с Постановление на Министерския съвет като допълнителен трансфер за други целеви разходи, а останалата са целева субсидия за капиталови разходи и собствени бюджетни средства на Общината, уточняват от кметството.

С ремонта се цели сградата да стане енергоефективна, да се пестят средства за отопление, да стане по-функционална, както и да се създаде съвременна среда за обучение и възпитание на децата. Очаква се обновяването да приключи до няколко месеца.

Благоустрояването предвижда цялостно оборудване и обновяване на фасадата, покрива, стаите, терасите на двете сгради. Планувано е и изграждане на топла връзка между двете тела. Вече са подменени покривните конструкции, извършени са подготвителни дейности - демонтаж на интериорни врати и на съществуващата отоплителна инсталация. Изпълняват се изолационни работи по таваните и стените, на места вече се полага вътрешна мазилка.

Със собствени средства за над 140 000 лв., в началото на тази година е реконструирана площадката за игри в двора на забавачницата.

За новата учебна година в детската градина са записани 94 деца, разпределени четири групи.

Поради ремонтните работи, временно, децата ще бъдат насочени към други детски заведения в града.