Нанков: Регионалното министерство търпи щета след щета, откакто ГЕРБ не управлява

От ПП чухме само оправдания и философстване в посока Луната, заяви ексминистърът

Новини
16:21 - 28 Юни 2024
1449
Нанков: Регионалното министерство търпи щета след щета, откакто ГЕРБ не управлява

Днес в парламента изслушахме служебния регионален министър Виолета Коритарова по две важни теми - напредъка на строителството на скоростния път между Видин и Ботевград и на изпълнението на програмата за общински проекти. Генералният извод, който правя без задоволство, а с горчивина е, че през последните три години и половина, откакто не управлява ГЕРБ, е нанесена голяма щета на администрацията. И тя е, че е оставена да загуби темпо в работата - защото е била управлявана некомпетентно. Това написа във фейсбук профила си депутатът от ГЕРБ Николай Нанков, бивш министър на регионалното развитие. 

"МРРБ е министерството с една от най-висококвалифицираните администрации и тя дава максимума от себе си, когато не е ръководена от популисти", допълни той.

"За Видин-Ботевград три години са минали в забатачени процедури. За общинските програми пък нереално малък брой служители са натоварени с огромна по обем работа (10 души, вкл. и такива по майчинство, отговарят за над 2250 проекта).

От ПП чухме само оправдания и философстване по посока на Луната. Разбира се, и индиректни упреци към ГЕРБ - сякаш ние сме управлявали през последните 3 години и половина. Но на тях все ГЕРБ им е виновен - нищо ново. Имаха цялата власт. Резултатът е плачевен.

Сега трябва мобилизация и подкрепа на администрацията - да се създаде нужният капацитет в МРРБ, за да може ефективно да се управлява и да се контролира изпълнението на мащабната общинска програма за близо 5 млрд. лв. - така както главни дирекции със стотици служители управляват оперативните програми. В ОПРР например, която е с ресурс от 4,3 млрд. лв. (сумата е без средствата от Фонда за справедлив преход) работят приблизително 130 души. А по инвестиционната програма на общините, която е за 4,6 млрд. лв. - 10 души. Изводът е, че министърът на ПП не е създал почти никакъв административен капацитет в МРРБ за изпълнението, контрола и отчитането й. Така че е необходимо спешно укрепване на потенциала за пълноценна работа по общинската програма, която не е краткосрочен ангажимент, а с дълъг хоризонт.

Но най-вече е нужно да се стабилизира политическата среда и да заработи едно компетентно и висококвалифицирано правителство. За да се взимат трайни управленски решения и да се постигат добрите резултати, които хората очакват от нас, политиците", написа още Нанков.

Днес в парламента изслушахме служебния регионален министър Виолета Коритарова по две важни теми - напредъка на строителството на скоростния път между Видин и Ботевград и на изпълнението на програмата за общински проекти. Генералният извод, който правя без задоволство, а с горчивина е, че през последните три години и половина, откакто не управлява ГЕРБ, е нанесена голяма щета на администрацията. И тя е, че е оставена да загуби темпо в работата - защото е била управлявана некомпетентно.

МРРБ е министерството с една от най-висококвалифицираните администрации и тя дава максимума от себе си, когато не е ръководена от популисти. За Видин-Ботевград три години са минали в забатачени процедури. За общинските програми пък нереално малък брой служители са натоварени с огромна по обем работа (10 души, вкл. и такива по майчинство, отговарят за над 2250 проекта). От ПП чухме само оправдания и философстване по посока на Луната. Разбира се, и индиректни упреци към ГЕРБ - сякаш ние сме управлявали през последните 3 години и половина. Но на тях все ГЕРБ им е виновен - нищо ново. Имаха цялата власт. Резултатът е плачевен. Сега трябва мобилизация и подкрепа на администрацията - да се създаде нужният капацитет в МРРБ, за да може ефективно да се управлява и да се контролира изпълнението на мащабната общинска програма за близо 5 млрд.лв. - така както главни дирекции със стотици служители управляват оперативните програми.

В ОПРР например, която е с ресурс от 4,3 млрд. лв. (сумата е без средствата от Фонда за справедлив преход) работят приблизително 130 души. А по инвестиционната програма на общините, която е за 4,6 млрд. лв. - 10 души. Изводът е, че министърът на ПП не е създал почти никакъв административен капацитет в МРРБ за изпълнението, контрола и отчитането й. Така че е необходимо спешно укрепване на потенциала за пълноценна работа по общинската програма, която не е краткосрочен ангажимент, а с дълъг хоризонт. Но най-вече е нужно да се стабилизира политическата среда и да заработи едно компетентно и висококвалифицирано правителство. За да се взимат трайни управленски решения и да се постигат добрите резултати, които хората очакват от нас, политиците.