Нанков: Водният режим в Перник трябва да е само сутрин или само вечер, иначе няма смисъл

315 хиляди души у нас имам проблеми с водата

Общество
10:20 - 21 Ноември 2019
1724
Нанков: Водният режим в Перник трябва да е само сутрин или само вечер, иначе няма смисъл

Зам.-министърът на на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков смята, че сегашният воден режим в Перник не е ефективен. "Този воден режим е неефективен, не е и оптимален. Ще зачестят в пъти повече авариите. Кметът го избра. Може да се вземе решение и за друг диапазон. Ще осигурим алтернативни водоизточници", каза той преди изслушването в парламента по повод водната криза в Перник.
 
"2014-2020 се променя механизма, вече общината не е бенефициент, а ВиК операторът. В момента се провеждат обществените поръчки. Тези течове са 30-30 години. До 2013 г. Перник беше лошо управляван, затова са тези проблеми", сподели Нанков.

"След 10 дни ходене по мъките се въведе воден режим. Трябва да бъде не повече от 7-8 часа с едно прекъсване и едно подаване, или само сутрин или само вечер", заяви зам.-министърът.

Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души, съобщи още Николай Нанков в Народното събрание. Сред по-големите градове, засегнати от водния режим, той посочи Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.

"Пред нас стоят две предизвикателства. Първото е в максимална степен да усвояване европейските фондове и да намираме по-социално щадящи механизми ефективно да разходваме публичен ресурс в рехабилитация на ВиК мрежата, която в повечето случай е изграждана преди 50-60 години", посочи заместник-министър Нанков.

"Без изграждане на нови язовири и рехабилитация на съществуващите язовирни стени, България, за съжаление, в дългосрочен план е изправена пред сериозна криза, свързана с нормалното осигуряване на питейно водоснабдяване за голяма част от населението", добави той.