Наоми Кембъл на 50 – Неостаряващият супер модел

Мода
14:59 - 22 Май 2020
4386
Наоми Кембъл на 50 – Неостаряващият супер модел

Наоми Кембъл безспорно е една от най-преуспелите жени в историята на модата, заслужила прозвището Черната перла, а причините за това са наистина безброй. Както сп. "Vogue" писа през 2009 г. тя постави думата "супер" в супермодел. За повече от трите десетилетия, които прекарва в индустрията, тя се е снимала за почти всяка една марка и списание, които съществуват. Без значение кой от големите дизайнери ще назовете, повярвайте, тя несъмнено е работила с него.

През 1988 година Кембъл се превърна в първия чернокож модел, който застава на корицата на британския „Vogue“, а след това краси и френската версия на списанието. Историята разказва, че близкият ѝ приятел – Ив Сен Лоран, е заявил на „Vogue“, че ще оттегли рекламата си, ако списанието отказва да постави чернокожи модели на кориците. 

Следващата година се появява на корицата на американския „Vogue“, и това е първият път, в който чернокож модел застава на първа страница на септемврийския брой. Именно той е най-важното и най-голямото издание всяка година.

Изправена пред расова дискриминация, Кембъл получава подкрепа от своите приятели и колеги. По-късно тя цитира Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста, които казват на Dolce & Gabbana: „Ако не наемете Наоми, няма да работим с вас“. През 1997 година „The Guardian“ цитира супермодела, който заявява, че в модната индустрия има предразсъдъци и това е проблем, с който трябва да се справим.

Много хора свързват името на Наоми с нейния буен нрав и горещ темперамент, заради които неведнъж е имала вземане-даване със закона. През 2000 г. тя се признава за виновна пред съда в Торонто по обвинение, че е ударила свои помощник на снимачната площадка на филм в Канада. Пет години по-късно е арестувана за нанесени телесни повреди на италианската актриса Ивон Скио, която е приета в болница с дълбока рана на устата и кръвонасядания.

На следващата година е задържана за нападение над домашната си прислужница, която удря с телефон по главата. По думите на манекенката жената, която била уволнена по-рано същия ден, се е опитала да я изнудва за пари, заплашвайки я, че ще разпространи лъжи по неин адрес. През 2008 г. Кембъл отново попада в ареста, след като напада полицай на терминал в лондонското летище "Хийтроу", но е освободена часове по-късно. В миналото тя е влизала в ръкопашен бой и със своя някогашен приятел - шефът на "Формула 1" Флавио Бриаторе.

В списъка на бившите ѝ партньори попадат имената на Майк Тайсън, Ъшър, Силвестър Сталоун и Робърт де Ниро, а също така според множество медии сред холивудските ѝ завоевания е и актьора Джерард Бътлър. Въпреки това обаче, все още не се е намерил мъжът, който ще опитоми черната пантера на модния подиум. Последната ѝ връзка, продължила 5 години, бе с руския милиардер Владислав Доронин.

Наоми е Толкова известна, че сините обувки на висока платформа "Vivienne Westwood", с които падна по време на ревю през 1993 г., в момента са изложени в музей.