НАП не може да провери Nexo - регистрирана е в Швейцария

Новини
19:11 - 19 Януари 2023
2759
НАП не може да провери Nexo - регистрирана е в Швейцария

Мащабното разследване срещу криптобанката Nexo се натъква на неочаквани препятствия. Оказва се, че данъчните няма как да ревизират Nexo, а Сметната палата не може да проверява работодателите на дарителите на политическите партии.

"Nexo е швейцарска фирма, тя е регистрирана в Швейцария, което означава, че НАП няма как да провери в Швейцария каквато и да е фирма", обяви на изслушване в бюджетната парламентарна комисия в четвъртък изпълнителният директор на данъчната агенция Борис Михайлов. 

Акцията срещу Nexo започна миналата седмица с обиски в София. Шефът на националното следствие Борислав Сарафов обяви, че обвинения за участие в престъпна група са повдигнати на четирима души. От компанията отрекоха всички обвинения. Те намекнаха, че прокуратурата е некомпетентна, защото не познава бизнеса им. Главният прокурор Иван Гешев пък заяви, че институцията е готова да работи по такъв тип престъпления, а делото е уникално в световен мащаб.

Иван Гешев сподели и любопитен детайл. Главният прокурор каза, че видял как някои от адвокатите на обвинения в шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов били от същата кантора, която защитавала обвиняеми от Nexo. "Обърквам се нещо, почвам да се притеснявам, всичко може да е случайно, може да е конспирация, може аз да си въобразявам", каза Гешев.