НАП: Няма проблем с доставките на горива

На първи март са продадени 1,5 млн. литра бензин и 8 млн. литра дизел, на 2 март продажбите са удвоени

Новини
17:25 - 15 Март 2022
1495
НАП: Няма проблем с доставките на горива

Няма сектор, бизнес, бранш, който да не е засегнат от настоящата ситуация. Това заяви в Народното събрание Георги Димов, заместник-директор на НАП, който дойде на заседанието на подкомисията за защита на потребителите. 

Освен че наблюдава облагането на горивата, НАП следи облагането и на бързооборотни стоки - олио, брашно, яйца, захар. НАП не следи цените, на който и да е продукт или бранш, подчерта той. НАП не се намесва в търговския живот, по думите му.

Агенцията следи за данъчни нарушения. Има рязко повишаване на цената на горивото, каза Димов, но поясни, че не НАП е органът, който може да повлияе на цената на който и да е продукт в страната. 

Миналата година НАП бележи ръст в събираемостта. На 28 февруари са продадени 2 милиона литри бензин, 9 милиона дизел.

На първи март съответно 1,5 милиона литра бензин и 8 милиона литра дизел. На 2 март продажбите са удвоени.

От думите на заместник-директорът на НАП стана ясно, че на всеки 3 март има завишаване на потреблението на гориво. След националния празник ситуацията се нормализирала. До вчера включително потреблението е в рамките на стандартното за периода, според Георги Димов. Според него няма проблем с доставката на гориво в страната.

До 10 март от началото на годината НАП е проверила гориво за над 60 милиона лева и такова с отложено плащане за над 10 милиона лева. 

На над 50 дружества са наложени обезпечителни мерки. Инфлационните процеси, военните действия, както и последните заявки на ОПЕК са извели 225 човека в складове на едро във всички областни градове, стана ясно от думите му.

Няма допълнителен мониторинг върху зърното, има проверка на вход-изход на рискови стоки, каза Димов.

НАП съвестно, без да оказва натиск върху когото и да е изпълнява своите задължения, увери той депутатите. От световните пазари първо са изчезнали луксозни стоки, МПС, сега бързо оборотни стоки стават дефицитни. Никой не е бил подготвен за това, което се случило с търговска верига с цената на олиото, по думите на Георги Димов.