НАП продаде къщата на Милко Калайджиев

Едва на третия търг се намери кандидат-купувач за имота

Нещо за четене
14:37 - 05 Ноември 2023
55462
НАП продаде къщата на Милко Калайджиев

Фолкпевецът Милко Калайджиев е на път да се сбогува в понеделник с къщата за гости в село Мезек. Едва на третия търг, организиран от НАП, се намери кандидат-купувач. Оттам не уточниха броя на подадените оферти, тъй като може да има такива, които тепърва да пристигнат по пощата. Те ще са валидни, ако е спазено условието пощенското клеймо да е с дата, не по-късна от крайната дата за подаване на предложенията, тоест 30 октомври.

Сделка може да има дори само при една оферта, стига кандидат-купувачът да е предложил цена, равна или по-висока от първоначалната тръжна цена, която е 300 000 лева. Подадените предложения ще се отворят на 6 ноември и тогава ще бъде ясен купувачът.

Приходната агенция сложи на тезгяха къщата за гости, финансирана на 50% с пари от Държавен фонд „Земеделие“, за първи път през април. Исканата тогава цена, съгласно направената оценка, бе 600 000 лева. Кандидат-купувачи обаче не се явиха и НАП направи втори опит за продажба, като свали цената на 450 000 лева, но пак без успех.

Желаещи да закупят имота се явиха едва на третия търг, когато първоначалната цена бе вече свалена наполовина. Колко точно ще плати новият собственик, ще стане ясно при отваряне на офертите. До продажба на имота се стигна, след като ДФЗ си поиска финансирането обратно заради неизпълнен бизнес план. Самият Милко Калайджиев винаги е твърдял, че е изряден и къщата работи до ден днешен по предназначение.

„Отдавна я прежалих, носи само главоболия“ коментира фолкпевецът пред вестника и добави, че не контактува с НАП и не се интересува от търга. Въпреки това той сподели, че до последно се е грижел за двора всеки ден и сам е поливал дръвчетата.

„Знаете ли с колко любов съм я направил, колко емоции съм вложил. Но вече не искам да се занимавам“, каза той. По думите му било странно как има желаещи да купят имота, а никой не е отишъл на оглед.

Калайджиев не е могъл да запази парцела, който е купил със собствени средства преди 15 г., нито басейна, който също е изградил със собствени пари, за да привлече повече гости. По думите му това лято било суперслабо като посещения, защото сагата с НАП прогонила посетителите. „Аз съм нормален човек, защо само за мен пишат, нека да я вземат веднъж завинаги, да спре да се пише“, казва той. И заключава: „Никога не ставайте ортак с държавата!“.