НАП стресна данъкоплатците с писма, че ги наблюдава

Актуални новини
01:05 - 05 Април 2019
4084
НАП стресна данъкоплатците с писма, че ги наблюдава

Десетки хиляди данъкоплатци получиха тези дни електронни писма от НАП с предупреждението да декларират всичките си доходи, получени през 2018 г. Приходната агенция напомня, че крайният срок за обявяване и плащане на налога е 30 април, както и че разполага с информация за изплатените доходи, различни от трудови.

"Уведомяваме Ви, че ще осъществяваме постоянно наблюдение върху поведението на лицата, за които има данни за получени доходи", се посочва в заплашителното писмо. Всеки данъкоплатец, който разполага с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, може да направи съответната справка в сайта на приходната агенция за изплатени през миналата година суми и удържания в аванс данък.

От началото на тази година законова промяна задължи всички фирми да подават специални справки към НАП за изплатените от тях доходи по трудови и извънтрудови взаимоотношения. Целта е от догодина данъчните декларации за доходите на гражданите да бъдат попълвани от НАП. Данъкоплатците само ще ги проверяват по електронен път.

В писмото си до десетки хиляди българи НАП любезно ги подканя да се уверят, че са декларирали съвестно всички получени суми от предходни години. Ако са пропуснали, сега трябва да го направят с коригиращи декларации.