Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

ЕС
12:19 - 16 Май 2024
2124
Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

71-годишният словашки писател Юрай Цинтула, който беше задържан след стрелба по премиера на страната Роберт Фицо на 15 май, може да лежи в затвора до края на живота си.

В съдебната фаза полицията обвини Цинтула в предумишлено убийство от отмъщение срещу защитено лице. Обвинението е повдигнато в четвъртък сутринта, 16 май.

Обвиняемият е заплашен с присъда от 25 години до доживотен затвор, съобщи местната медия HNonline.sk.

Министър-председателят на Словакия беше тежко ранен след извършено покушение – стрелба от близко разстояние, по време на среща с поддръжници в град Хандлова. Това се случи след събрание на правителството. Стрелецът се е крил в тълпата. Фицо е бил прострелян в стомаха, гърдите и крака, а после спешно бе откаран в болница с хеликоптер. Операцията му е преминала успешно и той е в съзнание, но състоянието му остава тежко.

Междувременно полицията задържа още на мястото на инцидента нападателя Юрай Цинтула. При разпита мъжът заяви, че е стрелял, защото не е съгласен с политиката на правителството.

Цинтула е член на Съюза на словашките писатели и един от съоснователите на литературния клуб „DÚHA“, който по-късно става обществена организация. Работил е и като охрана в търговски център в Левице. Имал е разрешително за притежание на оръжие, твърди синът му.