Нападнаха правозащитници след забрана на гей събитие в Босна

Новини
15:04 - 21 Март 2023
1460
Нападнаха правозащитници след забрана на гей събитие в Босна

Правозащитници в управляваната от сърбите част на Босна бяха нападнати късно в събота, часове след като полицията забрани ЛГБТ събитие, планирано там през уикенда, позовавайки се на опасения за сигурността.

Нападението е станало, след като активистите напускали среща в офисите на босненския клон на глобалната антикорупционна група Transparency International в Баня Лука.

Срещата беше организирана, след като събитието в северозападния град в неделя за насърчаване на правата на ЛГБТ беше забранено от местната полиция.

Активистите казаха, че няколко десетки мъже са ги преследвали по улиците,

като ги обиждали. Преди полицията да пристигне на място, няколко активисти били ранени, включително един, който се нуждаеше от медицинска помощ.

Журналистката и активистка Ваня Стокич каза, че тя и други са били нападнати от група хулигани.

Полицията в Баня Лука каза, че служителите на реда са ескортирали активистите до полицейския участък, за да вземат показанията им и все още издирват извършителите.

Отмененото ЛГБТ събитие, организирано и подкрепено от няколко правозащитни групи от цяла Босна, трябваше да включва прожекция на филм и дискусия, но предизвика силна хомофобска реакция миналата седмица, включително от босненския сръбски президент Милорад Додик, който каза, че ЛГБТ хората са „тормоз“ и че

се надява „официалните органи да им попречат да се събират както на закрити места, така и на открито.“

Кметът на Баня Лука Драшко Станивукович също осъди събитието, като каза, че ЛГБТ общността трябва да се ограничи до мултиетническата столица на Босна, Сараево, защото босненските сърби ценят „патриархалните, традиционни семейства и са наясно с нашата вяра и нашата идентичност“.

Босна остава силно консервативна и разкъсвана от разделения, произтичащи от етническата война от 1992-95 г., включваща босненските сърби, хървати и бошняци по време на разпадането на Югославия. Хомофобията остава дълбоко вкоренена въпреки известния напредък през годините по отношение ограничаването на дискриминацията.