Напаст: Десетки хиляди изкуствено генерирани песни „наводниха“ Spotify

Новини
17:32 - 09 Май 2023
1711
Напаст: Десетки хиляди изкуствено генерирани песни „наводниха“ Spotify

Огромно количество композирана от изкуствен интелект музика е било премахнато от платформата Spotify заради съмнения за манипулация на броя на слушанията им, съобщава Financial Times.

По информация на медията става дума за „десетки хиляди“ песни, създадени от потребители на AI платформата Boomy.

От Spotify твърдят, че слушанията са били изкуствено „напомпани“ с помощта на ботове. Решението за изтриването на песните идва след предупреждение от страна на голямата звукозаписна компания Universal Music за това, че е налице „съмнителна активност“, свързана със създадени с Boomy произведения. Сега около 7% от тях са премахнати.

От Boomy заявиха, че са "категорично" срещу всякакви машинации, свързани с музикалните платформи.

Boomy дава възможност на всеки да създава парчета в най-различни жанрове - от рап до индийска музика. Не се изискват никакви познания - просто се задават конкретни инструменти, баланс между тях и базов аранжимент.

За часове могат да бъдат „издадени“ десетки албуми само с "усилията" на един потребител.

Готовите произведения могат да се качват на стрийминг платформи и "авторите", както и платформата получават отчисления за всяко слушане. Макар да съществува едва от 2021 г., Boomy се хвали с генерирането на 14,5 млн. песни или 14% от цялата записана музика в света.

Това е една от типичните употреби на генеративните платформи с изкуствен интелект - потребители с желание за бърза печалба без положени усилия ги използват за създаването на огромни количества книги, рисунки, статии, музикални произведения и др. и с тях задръстват сайтовете, където истински творци се опитват да представят работата си.

"Изкуственият стрийминг е дългогодишен проблем в цялата индустрия, който Spotify се опитва да изкорени в цялата си услуга", заявиха от музикалната платформа. Преди месец изпълнителният ѝ директор Даниел Ек коментира, че индустрията има "легитимни притеснения" по отношение на композираните от AI песни и затова трябва да се работи по решение, което постига баланса между защитата на творците и иновациите.