Напаст от лешояди тормози Америка

Птиците рушат покривите и повръщат навсякъде

Мистика
12:54 - 15 Декември 2020
1949
Напаст от лешояди тормози Америка

Жителите на малкото селище Мариета в щата Пенсилвания са изправени пред ужасяваща напаст от огромни черни лешояди. Големите птици се множат от година на година и завладяват покривите и контейнерите със смет в градчето. Изпражненията им са навсякъде, а покривите са полуразушени от острите клюнове на птиците.

Местната служба за чистота и хората не успяват да почистят. Това предизвиква воня в цялото селище. Ако по време на хранене лешоядът съзре опасност - например приближаващ се човек или куче, веднага повръща изяденото, за да може лесно да отлети. Така усилията за почистване остават безплодни.

През последното десетилетие броят на черните лешояди в Пенсилвания нараства драстично, но жителите на Мариета определят ​​2020 г. като най-лошата досега. Те не знаят как да изгонят птиците от града. Обикновено в дворовете се монтират плашила за лешоядите. В Америка тези плашила се продават, а не се изработват саморъчно. Цената им е висока, а и за поставянето им се изисква разрешение на местните власти. Това допълнително усложнява усилията за прогонване на птиците. Лешоядите са защитени от закона, а глобата при отстрел на такава птица е 15 хиляди долара и 6 месеца затвор.