Наплив в НАСА: Над 12 000 американци напират за астронавти

Новите попълнения се готвят за мисия до Луната и Марс

Новини
15:08 - 02 Април 2020
1349
Наплив в НАСА: Над 12 000 американци напират за астронавти

Над 12 000 американци са подали заявления да се присъединят към редиците на астронавтите на НАСА. Новите попълнения един ден ще се отправят към Луната и Марс по програмата "Артемида", съобщава БТА като цитира ДПА и ТАСС.

От НАСА отчитат, че това е вторият най-голям брой кандидатури за мисия на управлението. 

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн отбелязва, че програмата "Артемида" открива "дръзка нова ера" в космическите изследвания, и че е развълнуван да види "толкова много кандидатури". 

НАСА оповести през февруари, че набира нови астронавти. Заявления се приемаха от 2 до 31 март.

Кандидатите трябваше да са американски граждани, да имат магистърска степен в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката.

Заявления можеха да подават и лица с медицинско образование или летци-изпитатели. Кандидатите трябваше да имат минимум две години професонален опит, а в случая с пилотите - 1000 летателни часа. 

Очаква се процесът на подбор да приключи в средата на следващата година, след което кандидатите ще трябва да преминат 2-годишна тренировъчна програма в космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас. 

НАСА оповести през пролетта на 2019 г., че новата й програма за усвояване на Луната ще носи името на богинята Артемида - сестра-близначка на Аполон, "кръстника" на мисиите "Аполо".