Наполи не се даде на Милан

Шампионите наваксаха два гола изоставане

Спорт
08:35 - 30 Октомври 2023
1291
Наполи не се даде на Милан

Наполи и Милан завършиха 2:2 в дербито на десетия кръг на Серия А. Двата отбора си размениха по едно полувреме. "Росонерите" изиграха много силна първа част и след два гола на Оливие Жиру след два негови удари с глава водеха на почивката.

Тимът на Руди Гарсия започна силно второто полувреме. Матео Политано изравни в 50-ата минута, а Джакомо Распадори изравни в 63-ата минута. Малко преди края бразилският бранител на домакините Натан бе изгонен за втори жълт картон.

Двата отбора изиграха изключително вълнуващ двубой, изпълнен с интересни ситуации и пред двете врати. Милан пропусна да води с по-голям аванс на почивката, а Наполи имаше още положения през втората част. Само в добавеното време двата тима изпуснаха по една великолепна възможност. Тимът на Руди Гарсия не успя да се доближи до днешния си съперник, който има четири точки повече.

Срещата започна на много високо темпо и с атаки и към двете врати. Още във втората минута "росонерите" имаха възможност да поведат. Удар на Муса бе отклонен и топката се озова в Жиру в наказателното поле. Французинът бе на отлична позиция и стреля, но Рахмани застана на пътя на топката и не позволи тя да стигне до вратата.

Домакините опитаха да вземат инициативата и стигнаха до поредица от ъглови удари и центрирания, с които защитата на Милан се справи. Стефано Пиоли обаче трябваше да се справя със сериозен проблем. Пиер Калюлю се контузи и трябваше да напусне терена в 18-ата минута. На негово място влезе 21-годишният аржентинец Марко Пелегрино, който направи своя дебют за клуба. Това беше единственият избор на треньора, тъй като Кяер е контузен, а Тиао е наказан.

Пелегрино започна нервно участието си и допусна грешка, но скоро неговите съотборници му дадоха повод да се почувства по-добре. "Росонерите" поведоха в резултата в 22-ата минута. Великолепно центриране на Пулишич намери Жиру непокрит в наказателното поле. Французинът успя да отклони топката, Мерет игра с нея, но не успя да предотврати влизането й в мрежата.

Менян, който се завърна след наказание за червен картон, можеше да допусне нова груба грешка, но този път излизането му извън наказателното поле бе успешно. Малко след това срещата бе прекъсната за няколко минути поради хвърляне на бомбички между фенове на домакините и гостуващата агитка.

След подновяването на играта Наполи пропусна великолепна възможност за изравняване. Кварацхелия проби и намери Политано пред опразнената врата, но той не успя да я уцели. Тимът на Руди Гарсия опита да вдигне темпото, но точно тогава получи втори гол и негов автор отново бе Жиру и отново след удар с глава. Този път центрирането бе на Калабрия, а нападателят се справи с опита на Рахмани да го пази и отлично насочи топката.

Домакините не успяваха да стигнат до точен удар, а Милан продължаваше да създават положения. Малко преди почивката Райндерс имаше прекрасен шанс да увеличи аванса на "росонерите". Той бе намерен от Тео Ернандес в наказателното поле, но стреля неточно. Наполи отговори с удар на Распадори, който прати топката над вратата.

Руди Гарсия опита да промени нещо и направи тройна смяна на почивката. Елмас, Марио Руи и Рахмани напуснаха, а на тяхно място се появиха Йостигор, Оливера и Симеоне. За гостите пък влезе Лука Ромеро, който замени Пулишич най-вероятно поради контузия на американеца.

В 50-ата минута ситуацията на терена се промени след блестящ гол на Политано. Той получи топката в наказателното поле, изпревари Пелегрино, финтира Тео Ернандес и с мощен удар прати топката в мрежата.

Тимът на Пиоли пропусна добра възможност да си върне преднината от два гола. Хубав пробив на Леао завърши с опит за подаване, но Тео Ернандес, Жиру и Ромеро не успяха да отправят удар. Наполи обаче доминираше и сериозно натисна съперника. Ди Лоренцо излезе сам срещу Менян и стреля, но от малък ъгъл и вратарят успя да се справи.

Малко по-късно Менян сбърка сериозно, топката стигна до Кварацхелия на прекрасна позиция, но ударът му бе отклонен в последния момент от Томори и топката не се озова в мрежата. Английският бранител се намеси решително и при следващото центриране. Последва фал на Ромеро срещу Жиелински пред наказателното поле. Зад топката застана Распадори и с прекрасен удар покрай стената изравни резултата.

Хубав удар на Леао в 67-ата минута бе отразен от Мерет. Последва период на битка и нерви с по-малко положения. Гостите нямаха отговор на агресията на съперника, но Наполи започна да играе малко по-предпазливо, след като изравни. Десет минути преди края Пиоли извади Леао и Жиру, който реагира гневно на смяната.

Минута преди края на редовното време Натан получи втори жълт картон и бе изгонен. Малко след това Калабрия можеше да се превърне в герой за "росонерите". Топката стигна до него на далечната греда, но ударът му с глава бе неточен. Пред другата врата Кварацхелия получи великолепна възможност да донесе победата на Наполи, но Менян отрази с крак.