Напредък в науката: Бял носорог бе оплоден ин витро

Новини
19:48 - 25 Юни 2019
1685
Напредък в науката: Бял носорог бе оплоден ин витро

Учени успяха да поставят ембрион на женски носорог, чиито яйцеклетки са оплодени ин витро, съобщи Асошиейтед прес. Целта е да бъде спасен от изчезване подвидът северен бял носорог.

Ембрионът е поставен миналия месец на южен бял носорог в зоологическата градина в Хожов, Полша, каза Томас Хилдебрант от института по зоология в Лайбниц. Той участва в международен екип "Биорескю" за спасяването на северния бял носорог.

Учените се надяват да получат разрешение от кенийските власти да извлекат яйцеклетки от последните две представителки на северния бял носорог, които не биха могли сами да износят ембрион. Последният мъжкар от този подвид - Судан, умря през март 2018 г. Специалисти запазиха замразени проби от спермата на няколко други мъжки и сега се надяват да ги използват, за да спасят вида.

"Това е първото истинско доказателство, че цялата процедура, която сме разработили на теория, може да е успешна" - каза Хилдебрант пред репортери.

Той обаче предупреди, че макар и ембрионът да нараства, той е по-малък от очакваното и още не се е ясно дали ще се имплантира в лигавицата на матката и ще продължи да се развива.