Напрежение между протестиращи и минувачи на пл. "Независимост"

До сблъсъци не се стигна, а конфронтацията остана на ниво словесни пререкания

Общество
20:36 - 15 Август 2020
6117
Напрежение между протестиращи и минувачи на пл. "Независимост"

Напрежение между протестиращите и гражданка, която изрази недоволството си срещу продължаващите вече 38-и ден антиправителствени протести. Противничката на блокадите в центъра на столицата премина през протестната демонстрация на площад "Независимост" и разгневи протестиращите, изразявайки становище, че те са платени, а действията им създават огромни затруднения в придвижването из централната градска част.

До сблъсъци не се стигна, а конфронтацията остана на ниво словесни пререкания, съобщава БНР.

"В период на пандемия и икономическа криза не трябва да се клати държавата. Да не блокират кръстовища, да можем да ходим нормално на работа. Не ги подкрепям, защото са платени, аз знам кой им плаща - руските служби, които стоят зад Божков и Радев". 

В поредния ден на антиправителствените демонстрации блокадите на възлови кръстовища остават една от основните форми на протест. Затворени за движение са районът между Министерския съвет и Президентството и кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет.

Демонстрантите не приемат предложенията за рестарт на държавата, обявени от премиера, и са решени да продължат с блокадите, докато исканията за оставките на правителството и на главния прокурор не бъдат удовлетворени. По думите им грешките на властта поддържат духа на протестните демонстрации:

"Не може Бойко Борисов, който 11 години управлява държавата с това задкулисие, той точно да иска да променя държавата. Това ми се струва като подигравка"; "Не може така да се продължава, скоро ще останат без гласоподаватели, нашето поколение си отива, не се ли даде шанс на младите поколения да живеят в нормална държава, нещата стават безнадеждни".

На Орлов мост са се появили провокатори, но протестиращите подчертаха, че това няма да ги откаже.

"Не съм съгласен с тези блокади. Това е центърът на София, това е знаково място. Не може да има скара, химически тоалетни, кофи за боклук на Орлов мост", каза един от несъгласните с блокадата на кръстовището на Орлов мост.

Снимка: Агнес Методиева